• Διεθνής πολιτική

    Ιράν: Η νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμάντι τραυματίσθηκε όταν δεσμοφύλακες χτύπησαν κρατούμενες στις φυλακές Εβίν

    • NewsRoom
    Ιράν: Κλείνουν τα χερσαία σύνορα με τις γειτονικές χώρες για 15 ημέρες


    Έπειτα από διαμαρτυρία κρατουμένων στον γυναικείο τομέα φυλακών Εβίν της Τεχεράνης για την πρόσφατη σειρά εκτελέσεων στο Ιράν δεσμοφύλακες χτύπησαν κρατούμενες, δήλωσε η οικογένεια της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμάντι, η οποία έχει τραυματισθεί.

    «Πολλές πολιτικές κρατούμενες, ανάμεσά τους και η Ναργκίς Μοχαμάντι, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του Γολαμρεζά Ρασαΐ», δηλώνει σε ανακοίνωση η οικογένεια.

    «Δόθηκε διαταγή να επιτεθούν και να χτυπήσουν τις γυναίκες, ειδικά εκείνες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας, οι οποίες δάρθηκαν άγρια από τις δυνάμεις ασφαλείας».

    Οι ιρανικές σωφρονιστικές αρχές διέψευσαν την εκδοχή αυτή των γεγονότων και δήλωσαν ότι οι κρατούμενες δεν δάρθηκαν, αλλά εκείνες ήταν που επιτέθηκαν στους φύλακες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

    Η οικογένεια διευκρινίζει ότι γροθιά που η Ναργκίς Μοχάμαντι δέχθηκε στο στήθος της προκάλεσε «αναπνευστική ανεπάρκεια» και «ισχυρούς πόνους στον θώρακα» ώστε να λιποθυμήσει στο προαύλιο της φυλακής.

    Δέχθηκε ιατρική βοήθεια στο αναρρωτήριο της φυλακής Εβίν και δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση της υγείας της Ναργκίς Μοχαμάντι», δηλώνουν οι συγγενείς της.

    Η 52χρονη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι φυλακισμένη από τον Νοέμβριο 2021 και έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στην φυλακή.

    Η οικογένειά της που ζει στο Παρίσι τονίζει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απευθείας επικοινωνία μαζί της από τον Νοέμβριο, όταν της αφαιρέθηκε το δικαίωμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Για τα πρόσφατα γεγονότα η οικογένεια ενημερώθηκε από συγγενείς συγκρατουμένων της.

    Διαβάστε επίσης:

    Λίνα Μενδώνη: Αυτοψία στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

    X (πρώην Twitter): Διακόπτει την χρησιμοποίηση των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων χρηστών

    Στον όμιλο CHC Group το ξενοδοχείο Royal Heights στα Μάλια



    ΣΧΟΛΙΑ