• Διεθνής πολιτική

    Ιράν – Γερμανία: Διπλωματικό επεισόδιο μετά την εκτέλεση Ιρανογερμανού αντιφρονούντα – Το Βερολίνο ανακαλεί τον πρεσβευτή του (upd)

    • NewsRoom
    Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς


    Στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως κάλεσε σήμερα τον ιρανό επιτετραμένο μετά την εκτέλεση του Σαρμάχντ, ο οποίος ήταν γερμανός υπήκοος και είχε συλληφθεί και στη συνέχεια φυλακισθεί το 2020.

    «Εκφράσαμε τη ζωηρή διαμαρτυρία μας εναντίον των ενεργειών του ιρανικού καθεστώτος και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε άλλα μέτρα», ανέφερε επίσης μέσω του X το γερμανικό υπουργείο.

    Παράλληλα με την κλήση του ιρανού επιτετραμένου στο Βερολίνο, ο γερμανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη Μάρκους Πότσελ επικοινώνησε με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών και «διαμαρτυρήθηκε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα για τη δολοφονία του Τζαμσίντ Σαρμάχντ».

    «Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε στη συνέχεια τον γερμανό πρεσβευτή στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις», ανέφερε το υπουργείο.

    Οι δηλώσεις Σόλτς

    Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταδίκασε την εκτέλεση στο Ιράν του αντιφρονούντα Ιρανογερμανού, Τζαμσίντ Σαρμάντ, χαρακτηρίζοντας τη «σκάνδαλο».

    «Η εκτέλεση του Τζαμσίντ Σαρμάντ από το ιρανικό καθεστώς είναι σκάνδαλο και την καταδικάζω με τον πιο σθεναρό τρόπο», τόνισε ο κ. Σολτς μέσω X υπογραμμίζοντας πως στον 69χρονο δεν δόθηκε «καν η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών σε βάρος του κατά τη διάρκεια της δίκης του».

    Εξάλλου και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο χθες  για το «απάνθρωπο καθεστώς» του Ιράν, μετά την εκτέλεση του Γερμανού αντιφρονούντα ιρανικής καταγωγής Τζαμσίντ Σαρμάντ, 69 ετών.

    «Η δολοφονία του Τζαμσίντ Σαρμάντ δείχνει τι είδους απάνθρωπο καθεστώς κυβερνά στην Τεχεράνη: ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί τον θάνατο εναντίον της νεολαίας του, του ίδιου του πληθυσμού του και ξένων υπηκόων», έκρινε η Ανναλένα Μπέρμποκ, προσθέτοντας πως το Βερολίνο είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι «η εκτέλεση γερμανού υπηκόου θα είχε σοβαρές συνέπειες».

    «Αυτό υπογραμμίζει το γεγονός πως κανένας δεν είναι ασφαλής υπό τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην κυβέρνηση του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο.

    Ζοζέπ Μπορέλ: Εξετάζουμε απαντητικά μέτρα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» την εκτέλεση στο Ιράν του ιρανογερμανού αντιφρονούντα Τζαμσίντ Σαρμάχντ και εξετάζει τη λήψη «απαντητικών μέτρων» εναντίον της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

    «Συμμεριζόμαστε τον πόνο της οικογένειας και των συγγενών και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη γερμανική κυβέρνηση, με την οποία είμαστε σε επαφή», ανέφερε ο Μπορέλ μέσω του X.

    Παράλληλα, και η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε αυτή την εκτέλεση «ωμή και απάνθρωπη».

     Για «εξωδικαστική» δολοφονία «ομήρου» του Ιράν κάνει λόγο ΜΚΟ

    Ο γερμανός πολίτης ιρανικής καταγωγής Τζαμσίντ Σαρμάντ, που εκτελέστηκε χθες Δευτέρα στην Ισλαμική Δημοκρατία, ήταν «όμηρος» των ιρανικών αρχών και υπέστη «εξωδικαστική» δολοφονία, σύμφωνα με την  εξόριστη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Iran Human Rights (IHR).

    «Η εκτέλεση του Τζαμσίντ Σαρμάντ είναι εξωδικαστική δολοφονία ομήρου», τόνισε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, διευθυντής της ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Νορβηγία, υπενθυμίζοντας ότι ο αντιφρονών «απήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεταφέρθηκε παράνομα στο Ιράν, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο χωρίς να έχει δίκαιη δίκη».

    Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ, 69 ετών, εκτελέστηκε χθες Δευτέρα, αφού καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από το Ανώτατο Δικαστήριο για «διαφθορά πάνω στη γη», εξαιτίας του ρόλου που φέρεται να διαδραμάτισε σε βομβιστική επίθεση εναντίον τζαμιού το 2008, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι.

    Σύμφωνα με την οικογένειά του, που διατράνωνε την εξαρχής την αθωότητά του, απήχθη από τις ιρανικές αρχές τον Αύγουστο του 2020, ενώ διερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και μεταφέρθηκε μυστικά στο Ιράν.

    Ο Ιρανός, που είχε αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα, κατηγορείτο επίσης πως ήταν επικεφαλής της Τοντάρ, οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ιράν.

    Άλλη ΜΚΟ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα, χαρακτήρισε «σοκαριστική» την εκτέλεση.

    Αποτέλεσε «νέα αντανάκλαση της αδυναμίας της κυβέρνησης αυτής, που δεν επέτρεψε να αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς ο Τζαμσίντ Σαρμάντ δεν είχε δίκαιη δίκη και ανεξάρτητη υπεράσπιση», υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Κάλεκ, γενικός γραμματέας της ΜΚΟ.

    «Η παράνομη απαγωγή του Σαρμάντ, ο βασανισμός του στη φυλακή, η δίκη του και η εκτέλεσή του αποτελούν παράδειγμα των αναρίθμητων εγκλημάτων του ιρανικού καθεστώτος», συμπλήρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

    Γεννημένος στην Τεχεράνη, ο Τζαμσίντ Σαρμάντ είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία τα χρόνια του 1980 και από το 2003 είχε πάει στις ΗΠΑ.

    Ήταν γνωστός εξαιτίας δηλώσεων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας που έκανε σε δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα που μεταδίδουν εκπομπές στα περσικά.

    Οι αρχές του Ιράν δεν αναγνωρίζουν τη διπλή υπηκοότητα πολιτών της χώρας.

    Σύμφωνα με τους αριθμούς της IHR, από την αρχή του τρέχοντος έτους, στο Ιράν έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 627 άνθρωποι.

    Η κόρη του Τζαμσίντ Σαρμάντ απαιτεί το Ιράν να «τιμωρηθεί»

    Η κόρη του ιρανογερμανού αντιφρονούντα Τζαμσίντ Σαρμάντ αξίωσε σήμερα το Ιράν να «τιμωρηθεί» για την εκτέλεσή του.

    Η Γκαζέλ Σαρμάντ ανέφερε μέσω X πως ανέμενε να μιλήσει με αντιπροσώπους της γερμανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης για την τύχη του πατέρα της, μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ.

    Αν «έχουν αποδείξεις» ότι εκτελέστηκε, όπως ανέφερε ενημερωτικό όργανο της ιρανικής δικαστικής εξουσίας, θα απαιτήσει το πτώμα του να παραδοθεί στην οικογένειά του και να επιβληθεί «αυστηρή τιμωρία» στους «δολοφόνους του ισλαμικού καθεστώτος», πρόσθεσε η ίδια.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις – Επαναγορά μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων

    Ένας Μικρός Πρίγκιπας για 1,25 εκατομμύρια δολάρια

    Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας,Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Ελλάδα – Πρώτος σταθμός η Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ