• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Από τη Χεζμπολάχ «βλέπει» την πρώτη επίθεση εναντίον του

    • NewsRoom
    Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

    Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα


    Με την  κινητικότητα στη Μέση Ανατολή να παραμένει ασαφής και την αγωνία για την εξέλιξη της κρίσης στο απόγειό της, το Ισραήλ φαίνεται πως εκτιμά ότι θα δεχθεί την πρώτη επίθεση εναντίον του από τη Χεζπολάχ.

    Λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που δεν διαψεύθηκαν ότι το Ιράν ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του αυτό το διήμερο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι θα είναι η Χεζπολάχ αυτή που θα είναι η πρώτη που θα εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισραηλινών ΜΜΕ,

    Τα ισραηλινά μέσα επικαλούνται και σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε το CNN , σύμφωνα με τις οποίες  η Χεζμπολάχ φαίνεται ολοένα και περισσότερο έτοιμη να ενεργήσει εναντίον του Ισραήλ «ανεξάρτητη» από μια αναμενόμενη ιρανική απάντηση στις πρόσφατες δολοφονίες του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της λιβανικής τρομοκρατικής οργάνωσης Fuad Shukr στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh. στην Τεχεράνη.

    Μία από τις πηγές είπε ότι η Χεζμπολάχ κινούνταν σε πιο γρήγορο κλιπ από το Ιράν στην προετοιμασία μιας επίθεσης, την οποία φαίνεται να εξαπολύσει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων, πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν φαίνεται να συνεχίζει να εκτελεί τα σχέδιά του για αντίποινα, με έναν Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο που φέρεται να είπε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη κάνει ορισμένες – αλλά όχι όλες – από τις αναμενόμενες προετοιμασίες για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον Ισραήλ.

    Η δεύτερη πηγή είπε ότι σε αντίθεση με το Ιράν, η Χεζμπολάχ μπορεί πιθανότατα να ξεκινήσει μια επίθεση με λίγα έως καθόλου προηγμένα σημάδια καθώς ο Λίβανος συνορεύει με το Ισραήλ. Η πηγή πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πώς ή εάν η Ισλαμική Δημοκρατία και ο Λιβανέζος πληρεξούσιός της συνεργάζονται σε μια πιθανή επίθεση και ότι ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορεί να μην είναι στην ίδια σελίδα για το πώς να προχωρήσουν.

    Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με τους Times of Israel ένα ρεπορτάζ του Channel 12 χωρίς πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει μεταφέρει τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν ότι οποιαδήποτε βλάβη σε αμάχους στο Ισραήλ κατά τα υποσχεμένα αντίποινα για τη δολοφονία κορυφαίων ηγετών της τρομοκρατίας θα είναι κόκκινη γραμμή, η οποία θα οδηγήσει σε δυσανάλογη απάντηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Αίγυπτος: Το Ιράν ζήτησε από αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του το διήμερο στις 7 και 8 Αυγούστου

    Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ απειλεί να εξοντώσει τον νέο ηγέτη της Χαμάς

    Εμανουέλ Μακρόν: Προτρέπει τον Νετανιάχου να αποφύγει έναν «κύκλο αντιποίνων»



    ΣΧΟΛΙΑ