ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην ενόχληση της Μόσχας για την απόφαση της Βρετανίας να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, απάντησε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Βρετανός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, προειδοποιώντας τη Μόσχα πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο μέχρι να κερδίσει τον πόλεμο.
«Το μήνυμα που στέλνουμε στον Πούτιν – και, ειλικρινά, σε οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται να μάθει – είναι ότι αναλάβαμε τη δέσμευση να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς μέχρι να νικήσουν», δήλωσε ο Κλέβερλι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο Πούτιν είναι ότι θα έχουμε τη στρατηγική αντοχή να μείνουμε μαζί με τους Ουκρανούς μέχρι να τελειώσει η δουλειά και το καλύτερο που μπορεί να κάνει για να διαφυλάξει τις ζωές των δικών του στρατευμάτων είναι να το αναγνωρίσει αυτό», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός.
Ο Κλέβερλι, ο οποίος αργότερα την Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βρετανίας να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουκρανίας για αποστολή δυτικών βαρέων αρμάτων μάχης.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε το Σαββατο ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει 14 άρματα μάχης Challenger 2.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προμηθεύσει το Κίεβο με εκσυγχρονισμένες εκδόσεις σοβιετικών αρμάτων μάχης και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί για ελαφρύτερες εκδόσεις, με την Ουάσινγκτον να στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα Bradley.
Ο Κλέβερλι δήλωσε ότι η Βρετανία αποφάσισε να στείλει άρματα μάχης στους Ουκρανούς επειδή «αυτό που αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται είναι η ικανότητα να αντεπιτεθούν σκληρά στα ανατολικά και στα νότια», περιοχές τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει από την εισβολή που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 11 μήνες.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι η χώρα του δεσμεύεται να εξετάσει και άλλη βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς οι ανάγκες της θα εξελίσσονται.
Διαβάστε επίσης
Τουρκία σε Σουηδία: «Παράλογη η αδράνεια στο θέμα με το ομοίωμα του Ερντογάν»
Ρωσία: Διάταγμα Πούτιν θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις να μην λαμβάνουν υπόψη την ψήφο ξένων μετόχων