Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης περιμένουμε βοήθεια από τους συμμάχους μας για επίθεση στο Ιράν

Ίσραελ Κατς, υπ. Εξωτερικών Ισραήλ

Ίσραελ Κατς, υπ. Εξωτερικών Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, δήλωσε σήμερα πως περιμένει από τους συμμάχους του να “ενωθούν με το Ισραήλ” για να “επιτεθούν στο Ιράν” αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί στη χώρα του, υποδεχόμενος τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του.

“Το Ισραήλ περιμένει από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να πουν ξεκάθαρα και δημόσια στο Ιράν ότι απαγορεύεται να επιτεθεί στο Ισραήλ και πως αν το Ιράν επιτεθεί, ο συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενωθεί με το Ισραήλ, όχι μόνο για να το υπερασπιστεί αλλά και για να επιτεθεί σε σημαντικούς στόχους στο Ιράν”, είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, έκρινε από την πλευρά του πως “δεν πρέπε να γίνεται λόγος για ανταπάντηση και για ετοιμασία ισραηλινής ανταπάντησης, ακόμη και αμυντικής, ενώ εργαζόμαστε σε μια διπλωματική συμφωνία”.

“Η διπλωματία πρέπει να εργαστεί τώρα, οι διπλωματικές συζητήσεις πρέπει να γίνουν τώρα και εργαζόμαστε για να αποφύγουμε αυτή την ιρανική ανταπάντηση”, επέμεινε, ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν πει πως έχουν την “υποχρέωση” να ανταπαντήσουν μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Καθώς εδώ και μήνες η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για μια περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης, ο Σεζουρνέ είπε πως θέλει “να περάσει πολύ, πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στους Ισραηλινούς, στη Χεζμπολάχ και επίσης στην ιρανική πλευρά προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή”.

“Περάσαμε μηνύματα σε εκείνους που συζητούν σήμερα στην Ντόχα με σκοπό να υπάρξει μια ειλικρινής δέσμευση στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί εντέλει μια κατάπαυση του πυρός και μια διαπραγμάτευση για τους ομήρους”, πρόσθεσε.

Διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη, στην Ντόχα έπειτα από πρόσκληση των μεσολαβητών –του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου– προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων που μετέφερε η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο όπου το Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερο από έξι μήνες.

‘Είμαστε σε μια στιγμή και σε κάποιες μέρες που είναι πολύ σημαντικές σε αυτή τη σύγκρουση που έχει διαρκέσει πολύ”, είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 1.198 ανθρώπων στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα ισραηλινά αντίποινα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Επιβραδύνει το YouTube μετά το μπλοκάρισμα 3.600 καναλιών με ρωσική προπαγάνδα

Bloomberg: Οι πυρκαγιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή – Ελλάδα και Ευρώπη προετοιμάζονται για περισσότερες

Έκθεση ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι και 20 διασωληνωμένοι ασθενείς – Μείωση σε νέες εισαγωγές και νοσηλείες