ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με την επιστολή που δημοσιεύει το Reuters, με ημερομηνία 17 Μαρτίου, η οποία υπογράφεται από την τουρκικής καταγωγής αξιωματούχο Ναζ Ντουράκογλου, το State Department αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας και τους αμυντικούς δεσμούς της με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».
H επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση. Ωστόσο, τονίζει ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αποτελούν «ένα σημαντικό τίμημα που έχει πληρωθεί».
«Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφέρεται στην επιστολή.
«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ενημέρωση στο Κογκρέσο, εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», σημειώνεται στην επιστολή.
Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απάντηση σε μια επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή Frank Pallone και περισσότερους από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα που προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την πώληση. Οι βουλευτές ανέφεραν την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας μετά την αγορά των ρωσικών S-400.
Διαβάστε επίσης:
Οικονόμου σε Κατρούγκαλο για απέλαση Ρώσων διπλωματών: Παραμένετε επηρεασμένοι από τον Καμμένο