• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Γερουσία για την παράκαμψη του βέτο του Τραμπ – Το Σάββατο η ψηφοφορία

    • NewsRoom
    Ο

    Mitch McConnell , (φωτογραφία: Gage Skidmore, Flickr)


    Συνεχίζεται σήμερα στη Γερουσία η συζήτηση για την παράκαμψη του βέτο του Ντόναλντ Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό των 740 δισ. δολαρίων, με την τελική ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο.

    Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο σκοπεύουν να παρακάμψουν το βέτο του Αμερικανού προέδρου, για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια της θητείας του. Παράλληλα, απέρριψαν την αύξηση της απευθείας ενίσχυσης των 600 δολαρίων στα αμερικανικά νοικοκυριά, που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ,  αρνούμενοι να εγκρίνουν απευθείας το σχετικό νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντίθετα, αντιπρότειναν ένα νέο νομοσχέδιο στο οποίο η αύξηση της ενίσχυσης στα 2.000 δολάρια συνδυαζόταν με δύο θέματα τα οποία αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για τους Δημοκρατικούς, την κατάργηση του άρθρου 230 που προστατεύει νομικά τις διαδικτυακές πλατφόρμες και την σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τις καταγγελίες Τραμπ περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές.

    Με τον τρόπο αυτό ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, μπόρεσε αφενός να εξασφαλίσει πως καμία αύξηση δεν θα περάσει, αφού το νομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να τύχει της στήριξης των Δημοκρατικών, αλλά και να παρουσιαστεί πως υιοθετεί τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, με το βλέμμα κυρίως στις επαναληπτικές εκλογές της 5ης Ιανουαρίου στη Τζόρτζια, για τις δύο έδρες της Γερουσίας που θα κρίνουν τις ισορροπίες στο σώμα.

    Πάντως, ένα απρόοπτο ήρθε να προβληματίσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς ο γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τέθηκε σε καραντίνα ,διότι ενημερώθηκε πως είχε «στενή επαφή» με πρόσωπο που διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία ενώ δεν απομένουν πλέον παρά πέντε ημέρες προτού διεξαχθούν δύο κρίσιμες επαναληπτικές ψηφοφορίες στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

    Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να αποσπάσουν την Τρίτη δύο έδρες στη Γερουσία που καταλαμβάνουν Ρεπουμπλικάνοι κι έτσι να έχουν στα χέρια τους και την άνω Βουλή, πέραν της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει την προεδρία την 20ή Ιανουαρίου. Το διακύβευμα είναι τέτοιο που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο εκλεγμένος πρόεδρος θα εμφανιστούν τη Δευτέρα (4η Ιανουαρίου) στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων τους αντίστοιχα σε αυτή την ιστορικά συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

    Ο Περντιού έκανε ήδη μια εμφάνιση μαζί με τον Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε προεκλογική εκδήλωση σε προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων. Σε ανακοίνωσή της η ομάδα του εξήγησε πως ο γερουσιαστής είχε «στενή επαφή» με πρόσωπο που εργάζεται στην ομάδα του και διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Δεν διευκρίνισε πάντως εάν το πρόσωπο αυτό ήταν παρόν στη συγκέντρωση όπου ο Περντιού μοιράστηκε τη σκηνή με τον Τραμπ.

    Γερουσιαστής από το 2015, ο Ντέιβιντ Περντιού, επιχειρηματίας, 71 ετών, θα αναμετρηθεί την 5η Ιανουαρίου με τον Δημοκρατικό Τζον Όσοφ, πρώην συνεργάτη κοινοβουλευτικών και πρώην δημοσιογράφο, 33 ετών. Την ίδια ημέρα, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία που θα κρίνει επίσης τη δεύτερη έδρα της πολιτείας στη Γερουσία, πράγμα σπάνιο. Η Ρεπουμπλικάνα γερουσιάστρια Κέλι Λέφλερ, 50 ετών, θα αντιμετωπίσει τον Ράφαελ Γουόρνοκ, 51 ετών, πάστορα στην εκκλησία όπου άλλοτε λειτουργούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην Ατλάντα, την πρωτεύουσα της Τζόρτζιας.

    Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν αυτές τις δύο έδρες, η ισορροπία ισχύος στη Γερουσία θα είναι απόλυτη (50-50) και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα έχει, βάσει του Συντάγματος, την καθοριστική ψήφο.

    Πάνω από 2,8 εκατ. ψηφοφόροι στην πολιτεία έχουν ψηφίσει ήδη. Μόνο με τις ψήφους που κατατέθηκαν εκ των προτέρων, η συμμετοχή στην επαναληπτική ψηφοφορία έχει ήδη καταγράψει ρεκόρ — ξεπέρασε τα 2,1 εκατ. ψήφους που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ και είχε σημειωθεί το 2018. Η αυξημένη συμμετοχή, ειδικά των μαύρων, αναγγέλλεται αμφίρροπο αποτέλεσμα στην πολιτεία, όπου ο Μπάιντεν κέρδισε οριακά την 3η Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, μια ακόμα πρόβλημα ήρθε να προστεθεί για τον Μιτς ΜακΚόνελ, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ από το Μιζούρι, αψηφώντας την πρόταση του επικεφαλής της Γερουσίας, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στη νίκη Μπάιντεν, όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει επισήμως στις 6 Ιανουαρίου για να επικυρώσει τα αποτελέσματα του σώματος των εκλεκτόρων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ο Μιτς ΜακΚόνελ είχε απαγορεύσει στους γερουσιαστές να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, θέλοντας να μην διακινδυνεύσει να εμφανιστεί μια εικόνας διάσπασης στο κόμμα. Η κίνηση του Χόλεϊ ενδέχεται να προκαλέσει μια μακρά συζήτηση στη Γερουσία, όμως δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Το CNN, άλλωστε, μετέδωσε ότι περίπου 140 Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να κάνουν το ίδιο.

    Παράλληλα, η κίνηση του Χόλεϊ, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για να είναι υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, έφερε σχόλια και μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για να προβάλει τον εαυτό του, τραβώντας πάνω του την προσοχή του προέδρου Τραμπ.



    ΣΧΟΛΙΑ