ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τα άκρως απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από την κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, «πιθανότατα τα έκρυψαν» για να παρεμποδίσουν την έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, σύμφωνα με ένα έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.
Αυτό το διαδικαστικό έγγραφο εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) να κάνει έρευνα στις 8 Αυγούστου στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο για να κατασχέσει έγγραφα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχει πάρει μαζί του όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.
Πριν από την επιχείρηση αυτήν, το FBI είχε βρει «πολλές αποδείξεις» ότι «χαρακτηρισμένα έγγραφα» βρίσκονταν ακόμη στην κατοικία του Τραμπ. Η ομοσπονδιακή αστυνομία «είχε επίσης αποδείξεις ότι κρατικά έγγραφα πιθανότατα τα έκρυψαν και τα πήραν (…) και ότι έγιναν ενέργειες για να παρεμποδιστεί η έρευνα», συνεχίζει αυτό το έγγραφο.
Το υπουργείο περιγράφει ότι πράκτορες του FBI πήγαν για πρώτη φορά στο Μαρ-α-Λάγκο τον Ιούνιο, για να ανακτήσουν πολλούς φακέλους. Ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ τους «διαβεβαίωσε ενόρκως» ότι ήταν οι τελευταίοι που φυλάσσονταν ακόμη στο σπίτι αυτό. Όμως στην έρευνα που έγινε τον Αύγουστο, οι αστυνομικοί βρήκαν καμιά 30αριά κιβώτια με έγγραφα που χαρακτηρίζονταν «εμπιστευτικά» ή ακόμη και «άκρως απόρρητα». Το FBI και οι νομικοί του υπουργείου αναγκάστηκαν να ζητήσουν «πρόσθετη έγκριση» για να μπορέσουν να τα μελετήσουν.
Ο Άνταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος μιας Επιτροπής Πληροφοριών στο Κογκρέσο, έκανε λόγο για «σκόπιμη εξαπάτηση» και «εξαιρετική ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους του στενού κύκλου του Τραμπ.
Στην τελευταία σελίδα του εγγράφου, μια φωτογραφία δείχνει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τις αρχές, με τη σφραγίδα «Άκρως απόρρητο» επάνω τους, σκορπισμένα σε ένα χαλί με λουλουδάτο μοτίφ.
«Είναι φρικτός ο τρόπος που το FBI, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Μαρ-α-Λάγκο, πέταξε τα έγγραφα όπως να’ ναι στο πάτωμα (ίσως για να πείσουν ότι το έκανα εγώ!)», απάντησε ο Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Truth Social, διαβεβαιώνοντας ότι είχε αποχαρακτηρίσει προηγουμένως ο ίδιος αυτά τα έγγραφα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι εξήγησε τη διαδικασία που οδήγησε στην έρευνα στο σπίτι ώστε «να διορθώσει το λειψό και ανακριβές αφήγημα που παρουσιάζεται στις δηλώσεις» του Τραμπ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου απαντά επί της ουσίας στο αίτημα που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος, ζητώντας να εξεταστούν από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα τα κατασχεμένα έγγραφα. Ο διορισμός ενός τρίτου προσώπου θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών στα έγγραφα και οι αρχές δεν είναι υποχρεωμένες να το κάνουν επειδή «τα έγγραφα αυτά δεν ανήκουν» στον Τραμπ, υπογράμμισε το υπουργείο.
Η υπόθεση αυτή ήρθε στο φως τον Ιανουάριο, όταν τα Εθνικά Αρχεία, που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των προεδρικών εγγράφων, παρέλαβαν 15 κιβώτια με φακέλους που είχε πάρει μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο. Από την εξέταση αυτών των κιβωτίων το FBI πείστηκε ότι ο πρώην πρόεδρος πιθανότατα είχε και άλλα έγγραφα στην κατοχή του. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο Τραμπ παραβίασε τον αμερικανικό νόμο περί κατασκοπείας, σε ό,τι αφορά την κατοχή απόρρητων εγγράφων.
Προς το παρόν πάντως δεν του έχει ασκηθεί καμία δίωξη για καμία υπόθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Die Zeit: Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούνται ύποπτοι κατασκοπείας προς όφελος της Ρωσίας
Βέλγιο: Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike