Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν καλεί Ιράν και Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

Ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε χθες Τρίτη —για πρώτη φορά δημόσια— από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε “κλιμάκωση” που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

“Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας”, για να αποφευχθεί αυτό και “διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ”, επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

“Η δέσμευσή μας” στην ασφάλεια του Ισραήλ “είναι ακλόνητη”, “θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας”, συνέχισε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον “άξονα της αντίστασης”, χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολά.

Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα αφού το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρώην ηγέτη του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, κι ορκίστηκαν να εκδικηθούν.

Χθες ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, “όποιες κι αν είναι οι συνέπειες”, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως ο επικεφαλής της στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για το Ισραήλ, αναλαμβάνει την ηγεσία του κινήματος.

“Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός” στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί εδώ και μήνες πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη στην περιοχή κι άλλων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν αόρατων για τα ραντάρ F-22, για να υπερασπίσουν το Ισραήλ και τους αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στην περιφέρεια.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν διεμήνυσε εξάλλου πως οι ΗΠΑ “δεν θα ανεχθούν” επιθέσεις εναντίον δυνάμεών τους στη Μέση Ανατολή, την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς.

Διαβάστε επίσης

Τιμ Ουόλζ: Ο Τραμπ «δεν έχει ιδέα» τι σημαίνει να υπηρετείς το έθνος

CNN: Πακιστανός με δεσμούς με το Ιράν σχεδίαζε δολοφονίες στις ΗΠΑ – Και ο Τραμπ φέρεται να ήταν ανάμεσα στους στόχους του

Χασάν Νασράλα: Ισχυρή και αποτελεσματική η απάντηση στο Ισραήλ