Μέτρα στήριξης υπέρ εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που διαμένουν στις ΗΠΑ χωρίς επίσημα έγγραφα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Όπως μεταδίδει το BBC, η νέα πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν θα “σώσει” σχεδόν μισό εκατομμύριο συζύγους Aμερικανών πολιτών χωρίς χαρτιά από την απέλαση.
Το ψήφισμα θα αφορά όσους / όσες βρίσκονται στη χώρα για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ παράλληλα θα τους επιτραπεί να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα στήριξης και μέριμνας για τους μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στις ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει ότι θα επωφεληθούν περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών, και επιπλέον 50.000 νέοι πολίτες κάτω των 21 ετών.
Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο κ. Μπάιντεν είχε αφήσει υποσχέσεις για ένα πιο “δίκαιο” μεταναστευτικό σύστημα στις ΗΠΑ, εν μέσω δημοσκοπήσεων που αναδεικνύουν το μεταναστευτικό ως ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Αναφορικά με τους δικαιούχους, όπως ανέφεραν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τις προϋποθέσεις πληρούν όσοι σύζυγοι Αμερικανών πολιτών διαμένουν στη χώρα για τουλάχιστον 10 χρόνια και είχαν παντρευτεί έως και την 17η Ιουνίου 2024. Οι δικαιούχοι θα έχουν τρία χρόνια προθεσμία ώστε να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη κατοικία και θα είναι επιλέξιμοι για τριετή άδεια εργασίας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που απορρέουν από την Ουάσινγκτον, ο μέσος όρος διαμονής των εν λόγω μεταναστών στις ΗΠΑ είναι τα 23 χρόνια, ενώ στην πλειονότητα τους κατάγονται από το Μεξικό.
Αντιδράσεις
Η NumbersUSA, μια οργάνωση που τάσσεται υπέρ αυστηρότερων ελέγχων στο μεταναστευτικό, χαρακτήρισε “ασυνείδητη” τη νέα πολιτική.
Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Τζέιμς Μάσα, ανέφερε σε δήλωσή του: “Αντί να σταματήσει τη χειρότερη κρίση στα σύνορα στην ιστορία, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπερέβη την εκτελεστική του εξουσία για να χρησιμοποιήσει μια αντισυνταγματική διαδικασία, παρακάμπτοντας τους ψηφοφόρους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, για να στείλει το μήνυμα ότι η αμνηστία είναι διαθέσιμη σε όσους εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Ο Άλεξ Κουίκ, δικηγόρος ειδικευμένος στο μεταναστευτικό και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Οχάιο, δήλωσε στο BBC ότι, ενώ η ενέργεια αυτή αφορά μια “συγκεκριμένη ομάδα μεταναστών”, εντούτοις σηματοδοτεί μια αρχή για ένα τμήμα του πληθυσμού των μεταναστών στις ΗΠΑ που ιστορικά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη διαδικασία νομιμοποίησης του καθεστώτος παραμονής τους στη χώρα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως με αυτό τον τρόπο “εξαλείφεται η ανάγκα να χωρίζονται οικογένειες”, όταν ένας εκ των δύο συζύγων έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα για να κάνει νόμιμα αίτηση για άδεια εισόδου και παραμονής.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι πιθανό να ανοίξει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Πιο αδύναμα από το αναμενόμενο τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Ζωή Ράπτη: Η φαρμακοβιομηχανία είναι σημαντική για να καταστεί η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός
AFI Microfinance: Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους μικρομεσαίους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση