ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να επισκεφθούν ο ένας τον άλλον καθώς και να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσω των αντίστοιχων ομάδων τους.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πούτιν το θέμα της Ουκρανίας, το Μεσανατολικό, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, την τεχνητή νοημοσύνη και την πορεία του δολαρίου. Όπως είπε, συμφώνησαν ότι και οι δύο θέλουν να σταματήσουν τους θανάτους και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Συμφωνήσαμε επίσης οι αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε τηλεφωνώντας στον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα», ανέφερε στην ανάρτησή του.
Το ρωσικό πρακτορείο Tass επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για θέματα που αφορούν την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις και ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα.
Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συζήτηση αυτή κράτησε μιάμιση ώρα.
Ο Τραμπ τόνισε τη σημασία της ιστορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και υπογράμμισε την κοινή επιθυμία να σταματήσουν οι εκατομμύρια απώλειες ζωών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Πούτιν υιοθέτησε το σύνθημα «Κοινή Λογική», που αποτέλεσε βασικό μήνυμα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, με αμοιβαίες επισκέψεις στις χώρες τους, και να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Η πρώτη κίνηση, όπως δήλωσε ο Τραμπ, θα είναι η επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την ενημέρωσή του σχετικά με τη συζήτηση. «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς» σημείωσε ο Τραμπ, επισημαίνοντας ότι «ο πόλεμος δεν θα είχε συμβεί αν ήταν Πρόεδρος» αλλά τώρα «πρέπει να τελειώσει για να μην χαθούν άλλες ζωές».
Τέλος, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Πούτιν για την απελευθέρωση του Αμερικανού Μαρκ Φόγκελ, ο οποίος επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε δεκτός από τον ίδιο στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε μια επιτυχή κατάληξη, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
Νίκη Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νίκος Μωραϊτης: Βασιλιάς της βασιλόπιτας ο Κασσελάκης, ήρθε σαν σταρ του Χόλιγουντ και έγινε ηθοποιός του Ρετιρέ
- Λευκορωσία: Απελευθέρωσε 3 κρατουμένους – Ανάμεσά τους ένας Αμερικανός
- Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% μετά την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
- Κηφισιά: Εξιχνιάσθηκε το «χρυσό» ριφιφί σε υποκατάστημα τράπεζας – Λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)