Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν σήμερα υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ερευνήσει τη ρωσική «επίθεση» στην Ουκρανία και το οποίο θα βασίζεται «στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα».

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, υπό τη μορφή ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα βασίζεται στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα και θα περιλαμβάνει διεθνείς παράγοντες» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί το δικαστήριο αυτό να τύχει «σημαντικής διεθνούς υποστήριξης, ιδίως από τους Ευρωπαίους εταίρους μας» και, «ιδανικά», να εδρεύει σε χώρα της Ευρώπης.

1

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που κατά παράδοση είναι απρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνή δικαστήρια, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ενός τέτοιου δικαστηρίου για να δικάσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Την ιδέα αυτή στηρίζουν και οι Ευρωπαίοι, που είχαν εισηγηθεί την ίδρυση του δικαστηρίου από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πριν από λίγες ημέρες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για έγκλημα πολέμου, καθώς τον κατηγορεί για εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ είναι αρμόδιο για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, όχι όμως και για το «έγκλημα της επίθεσης» της Ρωσίας στη χώρα αυτή.

Την Δευτέρα, η Αμερικανίδα ειδική απεσταλμένη για τη διεθνή δικαιοσύνη Μπεθ Βαν Σάακ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν το ειδικό δικαστήριο να διαθέτει διεθνείς πόρους και προσωπικό. «Πιστεύουμε ότι αυτό το διεθνοποιημένο, αλλά βασισμένο στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα, δικαστήριο (…) θα προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες» να αποδοθεί δικαιοσύνη, πρόσθεσε σε ομιλία της στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής.

Η Βαν Σάακ είπε ότι το ειδικό δικαστήριο μπορεί να εδρεύει σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, τουλάχιστον στην αρχή, «ώστε να ενισχυθεί ο επιθυμητός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ουκρανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς καλείται να καταθέσει για την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεση

Ισραήλ: Η Μοσάντ συνέβαλε στην εξάρθρωση του δικτύου τρομοκρατών στην Αθήνα