ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι “ολοκλήρωσε με επιτυχία” τις στρατιωτικές του ασκήσεις, οι οποίες είχαν στόχο να περικυκλώσουν επί τρεις ημέρες το αυτόνομο νησί της Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί ότι αποτελεί κινεζική επαρχία η οποία προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
Οι ασκήσεις αυτές καταγγέλθηκαν από την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να ζητεί “αυτοσυγκράτηση” αναπτύσσοντας παράλληλα ένα αντιτορπιλικό σε ύδατα που διεκδικεί το Πεκίνο. Αντίθετα, για τη Ρωσία, η οποία έχει δηλώσει μια “χωρίς όρια” συνεργασία με την Κίνα, το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να απαντήσει στις επαναλαμβανόμενες “προκλήσεις” εναντίον του και να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.
“Η Κίνα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να αντιδράσει (στις) προκλητικές ενέργειες” των ΗΠΑ “κυρίως με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σε αυτό πλαίσιο έντασης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο τέλος της εβδομάδας στο Βιετνάμ, γειτονική χώρα της Κίνας, όπου θα συζητήσει για “το κοινό μας όραμα για μια περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού που θα ευημερεί, θα είναι ειρηνική και ανθεκτική”.
Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο είχαν ως στόχο τη διαμαρτυρία του Πεκίνου για μια συνάντηση που είχε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι.
Οι ασκήσεις “αποτελούν σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και των εξωτερικών δυνάμεων, καθώς και των προκλητικών τους δραστηριοτήτων”, είχε προειδοποιήσει ένας εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού, ο Σι Γι.
Μετά το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι υπονόμευσε “την ειρήνη και τη σταθερότητα” στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ έδειξαν ότι ήθελαν και αυτές να κάνουν επίδειξη δύναμης: το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Milius διεξήγαγε σήμερα μια “επιχείρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας” σε τομέα της Νότιας Σινικής Θάλασσας που διεκδικεί το Πεκίνο. Μια “παρείσφρηση” που κατήγγειλε αμέσως η Κίνα.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη της, ως απάντηση σε αυτά που απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Shandong.
“Προειδοποίηση”
Η Κίνα βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αρχών της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, παρά την απουσία επίσημων σχέσεων, παρέχουν στο νησί ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν ως μια επαρχία που δεν έχει καταφέρει ακόμη να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Η Κίνα έχει στόχο αυτή την επανένωση ακόμη και με τη βία, εάν χρειαστεί.
Οι ασκήσεις τη Δευτέρα με πραγματικά πυρά είχαν προγραμματιστεί στο Στενό της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Φουτζιάν (ανατολικά), της επαρχίας απέναντι από το νησί, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.
Η τελευταία μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη γύρω από το νησί είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο. Τότε η Κίνα διεξήγαγε άνευ προηγουμένου στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν και εκτόξευσε πυραύλους ως απάντηση στην επίσκεψη στο νησί της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι.
Διαβάστε επίσης
State Department: Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην υπόθεση του ανταποκριτή της WSJ
Νετανιάχου: Παραμένει στη θέση του ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ