• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Η δισεκατομμυριούχος Miriam Adelson ετοιμάζεται να στηρίξει ξανά με πολλά εκατομμύρια τον Τραμπ

    • Bloomberg
    Μίριαμ Έιντελσον

    Μίριαμ Έιντελσον


    Η Miriam Adelson, μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στους Ρεπουμπλικανικούς κύκλους, σκοπεύει να κάνει δωρεά στον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα, δίνοντας στον πρώην πρόεδρο μια τεράστια οικονομική ώθηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Η Adelson σχεδιάζει να δωρίσει αρκετά εκατομμύρια στο Preserve America, ένα από τα αποκαλούμενα «super PACs» – επιτροπές που μπορούν να συγκεντρώσουν απεριόριστα ποσά για τη στήριξη ενός υποψηφίου –  το οποίο υποστηρίζει τον Τραμπ.

    Τα επίσημα ομοσπονδιακά αρχεία των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Miriam Adelson και ο αείμνηστος σύζυγός της, ο μεγιστάνας των καζίνο Sheldon Adelson, έδωσαν 90 εκατομμύρια δολάρια στον Τραμπ το 2020. H Adelson σκοπεύει να δώσει ένα παρόμοιο ποσό και σε αυτόν τον κύκλο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τις προθέσεις της. Το Preserve America αναμένει να συγκεντρώσει περισσότερα από 105 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που είχε συγκεντρώσει στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με άλλο άτομο που γνωρίζει στοιχεία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων της ομάδας.

    Επικεφαλής στο συγκεκριμένο «super PAC»  ηγείται από τον Ντέιβ Κάρνεϊ, ένα αξιωματούχο των Ρεπουμπλίκανών από το Νιου Χάμσαϊρ με στενούς δεσμούς με τον κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ.

    Το Politico ανέφερε για πρώτη φορά την πρόθεση της Adelson να κάνει δωρεά στον Τραμπ.

    Η εκστρατεία του Τραμπ βρίσκεται «στο κυνήγι» για δωρεές από δωρητές με «βαθιά» τσέπη από τότε που ο πρώην πρόεδρος κέρδισε την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων τον Μάρτιο.

    Με περιουσία 33,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η Adelson είναι σε οικονομική θέση να συνεισφέρει με ποσά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Τραμπ να καλύψει το τεράστιο κενό συγκέντρωσης κεφαλαίων που έχει με τον αντίπαλό του, τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

    Ο Τραμπ πέρασε μήνες προσπαθώντας να κερδίσει την οικονομική υποστήριξη τηςAdelson . Δείπνησε μαζί της στο Λας Βέγκας τον Φεβρουάριο, το ίδιο βράδυ που κήρυξε τη νίκη στο caucus της Νεβάδα. Πέρυσι, οι δυο τους συναντήθηκαν επίσης στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα και στο Λας Βέγκας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού.

    Ο Τραμπ σημείωσε άλλες σημαντικές νίκες συγκέντρωσης κεφαλαίων τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης 40 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Τέξας και της υποστήριξης του Steve Schwarzman της Blackstone Inc., ενός από τους πιο παραγωγικούς Ρεπουμπλικανούς χορηγούς, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναζητούσε μια εναλλακτική λύση.

    Ο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει περίπου διπλάσια κεφάλαια από τον Τραμπ, αν και ο πρώην πρόεδρος για πρώτη φορά τον Απρίλιο συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα από τον αντίπαλό του.

    Από το 2010, οι Adelsons είχαν δωρίσει 550 εκατομμύρια δολάρια σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους και αιτήματα του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σύμφωνα με το OpenSecrets. Έδωσαν μάλιστα πάνω από τα διπλάσια από οποιονδήποτε άλλο μεγάλο δωρητή του κόμματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    Ήταν επίσης οι Adelsons είναι οι μεγαλύτεροι οικονομικοί υποστηρικτές του Τραμπ, συνεισφέροντας 122 εκατομμύρια δολάρια στις προεκλογικές του προσπάθειες από το 2016. Ωστόσο η Miriam Adelson δεν υποστήριξε τον ίδιο ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στις προκριματικές εκλογές του GOP το 2024, παρά τις προσπάθειες του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και της πρώην πρεσβευτή του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

    Η Adelson έχει επιβραδύνει τον ρυθμό της προσφοράς από τότε που πέθανε ο σύζυγός της το 2021. Έδωσε 25 εκατομμύρια δολάρια στον ενδιάμεσο εκλογικό κύκλο του 2022, μια σημαντική πτώση από τα 124 εκατομμύρια δολάρια που έδωσαν η ίδια και ο σύζυγός της τέσσερα χρόνια πριν. Η μόνη της ομοσπονδιακή δωρεά μέχρι στιγμής φέτος είναι τα 5.000 δολάρια που έδωσε τον Μάρτιο στην επιτροπή πολιτικής δράσης της Las Vegas Sands Corp., της εταιρείας που ίδρυσε ο σύζυγός της.

    Διαβάστε επίσης

    OPEC+: Επεξεργάζεται συμφωνία για επέκταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου έως το 2025

    Γαλλία: Πάνω από 18.000 φαρμακεία κατέβασαν ρολά – Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα

    Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να αφήσουμε σε όσους υιοθετούν την τοξικότητα να ξαναπάρουν δυναμική στις ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ