• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούν να ακυρωθεί η καταδίκη του επικαλούμενοι την προεδρική ασυλία του

    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ αιτήθηκαν να ακυρωθεί η καταδίκη του από δικαστήριο της Νέας Υόρκης στην υπόθεση των χρημάτων που κατέβαλε στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, επικαλούμενοι την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο αναγνώρισε ότι οι πρόεδροι έχουν, τουλάχιστον εν μέρει, ασυλία.

    Την 1η Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο, με μια πρωτοποριακή απόφαση, δικαίωσε τον Τραμπ κρίνοντας ότι οι πρόεδροι έχουν ασυλία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όχι όμως και για τις ιδιωτικές πράξεις τους.

    Οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης «πρέπει να ακυρωθούν και το κατηγορητήριο να απορριφθεί», αναφέρουν οι δικηγόροι του Τραμπ στα έγγραφα που υπέβαλαν την Πέμπτη στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν.

    Ο πρώην πρόεδρος κρίθηκε ένοχος στις 30 Μαΐου για 34 κατηγορίες, που αφορούσαν όλες παραχάραξη λογιστικών εγγράφων, με στόχο να αποκρύψει ότι κατέβαλε 130.000 δολάρια στην ηθοποιό Στόρμι Ντάνιελς για να αποφύγει ένα σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Έγινε έτσι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται για ποινική υπόθεση.

    Η ποινή του επρόκειτο αρχικά να ανακοινωθεί χθες Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο δικαστής Μέρτσαν διαβεβαίωσε ότι θα αποφανθεί επί του αιτήματος ακύρωσης της καταδίκης στις 6 Σεπτεμβρίου και, αν το απορρίψει, η ποινή θα ανακοινωθεί στις 18 του ίδιου μήνα.

    Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση να αναβληθεί η ανακοίνωση της ποινής αλλά θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του Τραμπ για την ακύρωση της καταδίκης του «δεν έχουν βάση».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Γιάννης Σαββιδάκης και η Δανάη Μιχαλάκη έρχονται στο «ΓΚΑΡΑΖ»

    Στη Λευκωσία το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής

    Ο ΟΠΑΠ παρέδωσε ένα γήπεδο 5×5 στο Κορωπί για τα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»



    ΣΧΟΛΙΑ