• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Ενισχύουν κι άλλο τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή

    • NewsRoom
    το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln

    USS Abraham Lincoln


    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln να «επιταχύνει» τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή, καθώς η ανησυχία πως επίκειται περιφερειακή ανάφλεξη δεν πάει να εντείνεται, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Πεντάγωνο.

    Ο στρατηγός ε.α. Όστιν έδωσε διαταγή στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου, το οποίο μεταφέρει μαχητικά F-35C, να κινηθεί ταχύτερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, καθώς υπάρχει κίνδυνος επίθεσης ευρείας κλίμακας της λιβανικής Χεζμπολά, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, ή απευθείας, από το ίδιο το Ιράν, εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

    Ο κ. Όστιν, ο οποίος είχε συνδιάλεξη με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ χθες, διέταξε επίσης να αναπτυχθεί στην περιοχή το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εφοδιασμένο με πυραύλους κρουζ USS Georgia, πρόσθεσε ο κ. Ράιντερ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, την ανάγκη να μειωθούν «οι άμαχοι που παθαίνουν κακό», να σημειωθεί «πρόοδος προς την σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων» που κρατούνται στον θύλακο, καθώς και να υπάρξει αποτροπή των επιθέσεων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

    Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κι αυτή του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε επίσης στο Ισραήλ.

    Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε ήδη την περασμένη εβδομάδα την ενίσχυση των δυνάμεών της στη Μέση Ανατολική, αναπτύσσοντας ιδίως πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Το USS Abraham Lincoln θα προστεθεί στο USS Theodore Roosevelt, άλλο αεροπλανοφόρο που βρισκόταν ήδη στην περιφέρεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Αλληλοκατηγορούνται Ουκρανία και Ρωσία

    Ζελένσκι: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από την περιφέρεια του Κουρσκ άξιζαν μια δίκαιη απάντηση

    Μέση Ανατολή: Το Ιράν αποφάσισε να επιτεθεί απευθείας στο Ισράηλ, πιστεύουν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών



    ΣΧΟΛΙΑ