• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Μερική ασυλία στον Τραμπ

    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε με πλειοψηφία κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που είχε απορρίψει το αίτημα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να του εξασφαλιστεί ασυλία για τις κατηγορίες απόπειρας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

    Σε μια ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι πρώην πρόεδροι προστατεύονται από ποινικές διώξεις για πράξεις που υπάγονται στα επίσημα καθήκοντά τους.

    Η ασυλία, ωστόσο, δεν υφίσταται σε ενέργειες που δεν εμπίπτουν στα επίσημα καθήκοντα του προέδρου.

    Με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένας πρώην πρόεδρος δικαιούται ασυλία από ποινή δίωξη για «όλες τις επίσημες πράξεις του». Δεν υπάρχει ασυλία για «ανεπίσημες πράξεις».

    Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η απόφαση θα επιτρέψει να συνεχιστεί μια από τις πιο σοβαρές δίκες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

    Ωστόσο, η απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει καθώς τα κατώτερα δικαστήρια θα πρέπει τώρα να διακρίνουν ποιες πράξεις υπάγονται στα επίσημα καθήκοντα ενός προέδρου και ποιες όχι, περιορίζοντας την πιθανότητα να διεξαχθεί δίκη πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία-Δημοσκοπήσεις: Δείχνουν συντριπτική νίκη των Εργατικών

    Cepal: Εκλογή δύο νέων Μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο και ορισμός νέου Προέδρου

    Πανελλήνιες Εξετάσεις: Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την ελάχιστη βάση εισαγωγής



    ΣΧΟΛΙΑ