ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Θα είναι μια ασταθής κατάσταση για αρκετό καιρό ακόμη”, δήλωσε ο Σαάντ αλ-Καάμπι σε συνέδριο του Atlantic Council στο Άμπου Ντάμπι, όπως μεταδίδει το Bloomberg. “Φέρνουμε πολύ φυσικό αέριο στην αγορά, αλλά δεν είναι αρκετό”.
Ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στο βόρειο ημισφαίριο, είπε, καθώς πιθανότατα θα δυσκολευτούν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους πριν από τότε, ελλείψει ροών από τη Ρωσία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες με αγωγούς προς την Ευρώπη. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα μέσα του 2022, καθώς οι οικονομίες επιβραδύνθηκαν και λόγω της αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων από το Κατάρ, ενώ σύμμαχος υπήρξε και ο χειμώνας.
Όμως οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και θα μπορούσαν να εκτοξευθούν και πάλι εάν το άνοιγμα της Κίνας φέρει έναν ακόμη παίχτη στις αγορές φυσικού αερίου.
Οι υψηλές τιμές πλήττουν τους καταναλωτές, δήλωσε ο αλ-Καάμπι.
“Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως παραγωγοί είναι η καταστροφή ζήτησης και υπάρχει καταστροφή ζήτησης τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για το πετρέλαιο”, είπε.
Το Κατάρ, το οποίο συναγωνίζεται με τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, επενδύει περίπου 45 δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή του κατά σχεδόν 60%. Αλλά το έργο αυτό δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2027.
Ο αλ-Καάμπι δήλωσε ότι το Κατάρ θα υπογράψει περισσότερες συμφωνίες για αποστολές φυσικού αερίου. Τον Νοέμβριο υπέγραψε πολυετείς συμφωνίες για την προμήθεια μέρους αυτού του αερίου στη Γερμανία και την Κίνα.
Το Κατάρ θα υπογράψει επίσης τις συμφωνίες off-take για τα περιουσιακά στοιχεία LNG στις ΗΠΑ το 2023, είπε. Η χώρα του Περσικού Κόλπου κατέχει το 70% του τερματικού σταθμού εξαγωγής LNG Golden Pass στο Sabine Pass του Τέξας.
Διαβάστε επίσης
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση πλήττει υποδομές στο Κίεβο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές