Η Ινδία είναι η μοναδική χώρα από τις G7 που θα μελετήσει αν θα επιβάλλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου Σρι Χάρντιπ Σινγκ Πουρί δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα αξιολογήσει προσεκτικά εάν θα υποστηρίξει μια πρόταση της G-7 για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σε εξέλιξη λόγω πολλών παραγόντων», είπε ο Puri στον Hadley Gamble του CNBC στο Gastech 2022 στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ερωτηθείς εάν η Ινδία θα υπογράψει την πρόταση της G-7 για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Puri είπε ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να προσαρμόζεται στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα το δούμε πολύ προσεκτικά»

«Τώρα, τι θα σημαίνει η πρόταση; Θα το δούμε πολύ προσεκτικά», είπε. Ο Πούρι πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στο προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για τις ενεργειακές αγορές. Οι υπουργοί Οικονομικών που εκπροσωπούν τις χώρες της G-7 συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα σχέδιο για την εφαρμογή ενός μηχανισμού περιορισμού των τιμών για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία και να προστατεύσει καλύτερα τους καταναλωτές εν μέσω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Οι ενεργειακοί αναλυτές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την ακεραιότητα της πρότασης, ωστόσο, προειδοποιώντας ότι η πολιτική θα μπορούσε να αποτύχει εάν δεν εμπλακούν βασικοί καταναλωτές όπως η Κίνα και η Ινδία.

«Έχω ηθικό καθήκον απέναντι στον καταναλωτή μου»

Η Κίνα και η Ινδία έχουν αυξήσει τις αγορές τους ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, επωφελούμενοι από μειωμένες τιμές. Ο Puri είπε ότι η Ινδία καταναλώνει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε μόλις το 0,2% των εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας στα τέλη Μαρτίου, είπε ο Puri, σημειώνοντας ότι ορισμένοι επέκριναν την Ινδία για την αύξηση της προσφοράς ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή του Κρεμλίνου. «Είπα ότι οι Ευρωπαίοι αγοράζουν περισσότερα σε ένα απόγευμα από ό,τι εγώ σε ένα τρίμηνο. Θα εκπλαγώ αν δεν είναι αυτή η κατάσταση ακόμα. Αλλά ναι, θα αγοράσουμε από τη Ρωσία, θα αγοράσουμε από οπουδήποτε», είπε ο Puri.

Ερωτηθείς εάν είχε ηθική σύγκρουση με την αγορά ρωσικού πετρελαίου εν μέσω της επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ο Πούρι απάντησε: «Όχι, δεν υπάρχει σύγκρουση. Έχω ηθικό καθήκον απέναντι στον καταναλωτή μου. Θέλω ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μια κατάσταση όπου η αντλία βενζίνης στεγνώνει; Κοιτάξτε τι συμβαίνει σε χώρες γύρω από την Ινδία».

Έκκληση Κίνας και Ινδίας για συμμετοχή στην πρωτοβουλία στην G7

Η ΕΕ κάλεσε την Κίνα και την Ινδία να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της G-7 για τη μείωση των κερδών που αποκομίζει η Ρωσία από την πώληση πετρελαίου. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson είπε στη Silvia Amaro του CNBC το Σάββατο ότι η Κίνα και η Ινδία «είναι πρόθυμες να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, ενώ δικαιολογούνται ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια του εφοδιασμού τους. Αλλά είναι άδικο να πληρώνονται υπερβολικά έσοδα στη Ρωσία».

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το G-7 θα εφαρμόσει το σχέδιο περιορισμού των τιμών. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξεκινήσουν οι κυρώσεις της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού. Το G-7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να λάβει αντίποινα για την πρόταση και λέει ότι θα σταματήσει να πουλά πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε στο CNBC το Σάββατο ότι οι προσπάθειες για την εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο απαιτούν ευρεία διεθνή δέσμευση για να είναι επιτυχείς. Αντί για μέτρο μόνο για τη Δύση, ο Λεμέρ είπε ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να εφαρμοστεί ως «παγκόσμιο μέτρο κατά του πολέμου».

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: Έγγραφο δείχνει την εικόνα της Ρωσικής οικονομίας

Γερμανία: Κρατά ανοικτούς δύο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας

Reuters: Μπαίνει πλαφόν στις τιμές ενέργειας της ΕΕ μετά το τελεσίγραφο Πούτιν