• Διεθνής πολιτική

    Ινδία: Νικητή των εκλογών τον Μόντι δείχνουν τα πρώτα exit polls

    Ναρέντρα Μόντι

    Ναρέντρα Μόντι, Ινδός πρωθυπουργός


    Tο κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πρόκειται να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία στις εκλογές της Ινδίας για τρίτη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με αρκετά από τα πρώτα exit polls που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο.

    Τα συγκεκριμένα exit polls έδειξαν ότι η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία που ηγείται το Κόμμα Bharatiya Janata θα κερδίσει πολύ περισσότερες από τις 272 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην κάτω βουλή του ινδικού κοινοβουλίου με 543 έδρες. Περισσότερα exit polls πρόκειται να δημοσιευτούν το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι πραγματικές ψήφοι θα δημοσιευθούν στις 4 Ιουνίου.

    Εάν συνεχιστούν οι πρώτες τάσεις, τα αποτελέσματα θα δώσουν ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ινδίας, οι οποίες ήταν ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω ανησυχίας ότι τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής και η οξυμένη ρητορική του Μόντι έδειχναν ότι το κόμμα του μπορεί να δυσκολευτεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, όπως είχε προβλεφθεί εδώ και μήνες .

    Ενώ τα exit polls στην Ινδία είναι μερικές φορές αναξιόπιστα, έχουν προβλέψει σε μεγάλο βαθμό το συνολικό αποτέλεσμα στις τρεις τελευταίες εκλογές.

    Οι εκλογές στην Ινδία ολοκληρώθηκαν μετά από ένα μαραθώνιο έξι εβδομάδων. Οι 1 δισ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της χώρας ξεκίνησαν να ψηφίζουν στις 19 Απριλίου, σε μια διαδικασία η οποία ήταν χωρισμένη σε επτά φάσεις, και η οποία διεξήχθη εν μέσω ακραίου καύσωνα.

    Η στρατηγική του κόμματος Μόντι, BJ,P να επικεντρώνει την εκστρατεία του γύρω από τον εξαιρετικά δημοφιλή πρωθυπουργό της χώρας φαίνεται να έχει αποδώσει εάν τα exit poll είναι ακριβή. Ο  Μόντι διέσχισε τη χώρα κάνοντας roadshows και απευθυνόμενος σε μεγάλα πλήθη. Το κόμμα μάλιστα ονόμασε το μανιφέστο του «Η Εγγύηση του Μόντι».

    Μια νίκη για τον Μόντι θα ήταν ιστορική: κανένας πρωθυπουργός από τότε που ο Τζαουαχαρλάλ Νεχρού —ο οποίος κυβέρνησε την Ινδία για 17 χρόνια μετά την ανεξαρτησία— δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τρεις συνεχόμενες θητείες στην εξουσία.

    Η πιθανή νίκη θα σηματοδοτήσει επίσης ένα πρόσθετο πρόβλημα για την αντιπολίτευση της χώρας, ειδικά το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, το μεγαλύτερο κόμμα στη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Η ενδεχόμενη αποτυχία του για τρίτη συνεχόμενη φορά αναμένεται να τροφοδοτεί ανησυχίες ότι το κόμμα  χρειάζεται μια ιδεολογική αναμόρφωση ή μια αλλαγή στην ηγεσία.

    Μια  πιθανή μεγαλύτερη νίκη για το κυβερνών κόμμα αναμένεται να το οδηγήσει να προωθήσει δυνητικά αποφασιστικά νέα μέτρα και να ανυψώσει περαιτέρω το παγκόσμιο ανάστημα του Μόντι. Θα άνοιγε επίσης το δρόμο για το BJP να εκπληρώσει τις μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις, όπως η αύξηση των δαπανών για υποδομές, η επένδυση στην εγχώρια παραγωγή και η συνέχιση των δημοφιλών προγραμμάτων πρόνοιας.

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν λαϊκίζει όπως ο νεολαϊκιστής Κασσελάκης

    Γαλλια: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων διαβεβαιώνει ο Λεμέρ

    Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός των λεφτόδεντρων



    ΣΧΟΛΙΑ