Η απομάκρυνση του προσωπικού και των πολιτών της ΕΕ, αλλά και του τοπικού προσωπικού που συνεργάζεται με την ΕΕ και τα κράτη- μέλη στο Αφγανιστάν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών.

«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είμαι ευγνώμων στα κράτη μέλη για τη δέσμευσή τους στη χορήγηση θεωρήσεων στο προσωπικό και τις οικογένειές τους και για την προσφορά θέσεων στα αεροπλάνα αναχώρησης. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να βρουν νέο σπίτι» ανέφερε η κ.Γιόχανσον επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η αστάθεια στο Αφγανιστάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη μεταναστευτική πίεση. Συνεπώς προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια».

Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να φτάσουν οι άνθρωποι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν είναι λύση. Θα πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μη ασφαλών, παράτυπων και ανεξέλεγκτων διαδρομών που εκτελούνται από εμπόρους.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν. Οι δημοσιογράφοι, το προσωπικό των ΜΚΟ και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως οι γυναίκες».

Προσέθεσε ότι «η ΕΕ υποστηρίζει προγράμματα που συνδέονται με τον αναγκαστικό εκτοπισμό Αφγανών εδώ και πολλά χρόνια, στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες (ιδιαίτερα το Ιράν και το Πακιστάν). Παρέχεται βοήθεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των κοινοτήτων υποδοχής και τη βιώσιμη επανένταξη των παλινοστούντων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, καθώς και για τη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων για τις αρχές».

«Θα συνεχίσουμε τα τρέχοντα προγράμματα μας και θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με κοινότητες υποδοχής στο Πακιστάν, το Ιράν και το Τατζικιστάν, καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία» σημείωσε η Ίλβα Γιόχανσον.

Τόνισε ότι «όπως έχουν τα πράγματα, η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής και δεν θα είναι ασφαλής για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Ενώ συνεχίζουμε το έργο μας για την αντιμετώπιση των κινδύνων παράτυπης μετανάστευσης, την καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων μας, πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες, ασφαλείς και οργανωμένες οδούς προς την ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνολική και ισορροπημένη προσέγγισή μας για τη μετανάστευση που καθορίζεται στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο».

«Κάλεσα τα κράτη μέλη να εντείνουν τη δέσμευσή τους για επανεγκατάσταση, να αυξήσουν τις ποσοστώσεις επανεγκατάστασης για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και να προσφέρουν συμπληρωματικές νομικές οδούς. Για μένα, είναι πολύ σαφές ότι οι Αφγανές γυναίκες και κορίτσια βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση».

Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη Αφγανών προσφύγων στην περιοχή ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν θέτει μια παγκόσμια πρόκληση, γι ‘αυτό πρέπει να δράσουμε από κοινού και με όλους τους εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποφασιστικότητα και δίκαιο τρόπο, ενώ παράλληλα εγγυόμαστε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την προστασία των αξιών μας και την εργασία μας σε πνεύμα αλληλεγγύης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μηταράκης: Πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές
Αφγανιστάν: Ένοπλοι Ταλιμπάν καλούν πόρτα-πόρτα τους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους
Επικοινωνία Μπάιντεν-Μέρκελ για το Αφγανιστάν – Να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια ζητά ο ΠΟΥ