Μια πρόβλεψη του Νοστράδαμου αναλύεται υπό το πρίσμα του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία και οι οπαδοί του «προφήτη» είναι σίγουροι ότι το είχε δει το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Συγκεκριμένα, αναφέροντας τις προβλέψεις του για το 2024 σύμφωνα με τη New York Post, ο Νοστράδαμος έγραψε: «Η ξηρή Γη θα γίνει πιο ξηρή και θα υπάρξουν μεγάλες πλημμύρες»,

1

Κάποιοι είναι σίγουροι ότι στίχος μπορεί να αναφερόταν στον σεισμό των 7,5 βαθμών που έπληξε τις δυτικές ακτές της χώρας γύρω στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 48 ανθρώπους, ανατρέποντας κτίρια και προκαλώντας τσουνάμι ύψους 3 μέτρων.

Σύμφωνα με αναφορές, οι κάτοικοι των παράκτιων κοινοτήτων κατέφυγαν σε υψηλότερα σημεία καθώς τα κύματα έπλητταν τις ακτές, παρασύροντας σπίτια και αυτοκίνητα στη θάλασσα.

Οι οπαδοί του Νοστράδαμου επίσης υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψη για «ξηρή γη» θα μπορούσε να αναφέρεται στη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, η οποία έχει προκαλέσει έξαρση των ξηρασιών και των πυρκαγιών παγκοσμίως.

Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ ή εξελληνισμένα Νοστράδαμος (γαλλικά: Michel de Nostredame, λατινικά: Nostradamus, 14 Δεκεμβρίου 1503 – 2 Ιουλίου 1566) ήταν Γάλλος φαρμακοποιός και αστρολόγος, γνωστός για το βιβλίο του Les Propheties (Οι Προφητείες), η πρώτη έκδοση του οποίου εμφανίστηκε το 1555. Μεγάλη μερίδα αναγνωστών έκτοτε τού αποδίδει την πρόβλεψη πολλών μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

Αντιθέτως, οι περισσότερες ακαδημαϊκές πηγές υπογραμμίζουν πως ο συσχετισμός μεταξύ παγκόσμιων γεγονότων και τετράστιχων του Νοστράδαμου είναι είτε κυρίως προϊόν λανθασμένων ερμηνειών και μεταφράσεων, συχνά ηθελημένων, είτε πολύ ισχνός, ώστε να μπορεί να τεκμηριώσει την πραγματική ικανότητα πρόβλεψης του δημιουργού τους. Επιπλέον, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ποτέ κάποιος έχει ερμηνεύσει τόσο ενδελεχώς κάποιο από τα τετράστιχα του Νοστράδαμου, ώστε να “προλάβει” κάποιο γεγονός πριν αυτό λάβει χώρα.[1]

Ωστόσο, αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για το έργο και τη ζωή αυτού του εκπροσώπου της γαλλικής Αναγέννησης, με μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη παιδεία – καλλιέργεια του πνεύματος.. Οι προφητείες του έχουν συχνά ταυτιστεί με τα αποτελέσματα του λεγόμενου Κώδικα της Βίβλου, αλλά και άλλων φερόμενων ως προφητικών έργων.

Στις Προφητείες του, ο Νοστράδαμος συγκέντρωσε συλλογές σημαντικών και μακροχρόνιων προβλέψεών του. Ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1555, ο δεύτερος το 1557 (με 289 πρόσθετα τετράστιχα) και η τρίτη έκδοση λέγεται πως βγήκε με 300 νέα τετράστιχα το 1558, αλλά στις μέρες μας σώζεται μονάχα ως τμήμα στη μεταθανάτια έκδοση που περιλαμβάνει τα Άπαντα του Νοστράδαμου, το 1568.

Ο Νοστράδαμος δεν ήταν μόνο μάντης, αλλά και επαγγελματίας θεραπευτής. Είναι γνωστό πως έγραψε τουλάχιστον δύο βιβλία σχετικά με την ιατρική επιστήμη: το ένα ήταν μια φερόμενη “μετάφραση” του Γαληνού και το άλλο είχε τίτλο Traité des fardemens και περιείχε περιγραφές των μεθόδων που χρησιμοποιούσε για να καταπολεμήσει την πανώλη, καθώς και της παρασκευής καλλυντικών.

Ένα χειρόγραφο γνωστό με τον τίτλο Ώρος Απόλλων υπάρχει επίσης στη δημοτική βιβλιοθήκη της Λυών και αποτελεί φερόμενη μετάφραση ενός αρχαίου ελληνικού έργου σχετικά με τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά βάσει μεταγενέστερων λατινικών εκδοχών. Όλες οι πηγές αποκλίνουν από τη σωστή ερμηνεία της αρχαίας αιγυπτιακής γραφής, η οποία αποκρυπτογραφήθηκε τον 19ο αιώνα από τον Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν.

Μετά τον θάνατό του, δημοφιλείς εξακολούθησαν να είναι μόνο οι Προφητείες του, καθώς η ασάφειά τους και η έλλειψη χρονολογιών αποτελούν έναυσμα για τη χρήση τους και τη μνημόνευσή τους σε κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός.

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ