ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις αρχές Ιουλίου ενώ οι Ταλιμπάν προήλαυναν σε όλο το Αφγανιστάν, μαχητές της ισλαμιστικής ομάδας μπήκαν στα γραφεία της τράπεζας Azizi στην πόλη Κανταχάρ, στον βορρά και διέταξαν εννέα γυναίκες που εργάζονταν εκεί να αποχωρήσουν.
Οι ένοπλοι τις συνόδευσαν στα σπίτια τους και τους είπαν να μην επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Μάλιστα, τους είπαν ότι αντί για τις ίδιες, άνδρες συγγενείς τους θα μπορούσαν να πάρουν τις θέσεις τους στην τράπεζα, όπως ανέφεραν στο Reuters τρεις από τις γυναίκες και ο διευθυντής της τράπεζας.
«Είναι πολύ περίεργο να μην σου επιτρέπουν να πας στην δουλειά σου, αλλά τώρα έτσι είναι» δήλωσε στο Reuters η 43 Noor Khatera.
«Έμαθα αγγλικά και πώς να χειρίζομαι υπολογιστή, αλλά τώρα πρέπει να αναζητήσω δουλειά εκεί που υπάρχουν μόνο γυναίκες» είπε η ίδια.
Οι Ταλιμπάν κέρδισαν κομμάτι κομμάτι την χώρα από τον Μάιο όταν ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η πρωτεύουσα, Καμπούλ, έπεσε στα χέρια τους χθες, Κυριακή.
Απάνθρωπες συνθήκες για τις γυναίκες
Την τελευταία περίοδο της εξουσίας τους στο Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και τα κορίτσια δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο. Επίσης, οι γυναίκες έπρεπε να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα συγγενή τους εάν ήθελαν να βγουν από το σπίτι τους.
Κάποιες που δεν υπάκουσαν, υπέστησαν εξευτελισμό και δημόσιο λιθοβολισμό από την θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν.
Στη διάρκεια συνομιλιών, τα τελευταία χρόνια, οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν την Δύση ότι οι γυναίκες θα έχουν ίσα δικαιώματα, αναλόγως αυτών που επιτρέπει το Ισλάμ, και ότι θα μπορούν να εργαστούν και να μορφωθούν.
Δύο ημέρες μετά το περιστατικό στην Azizi Bank, παρόμοιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και σε άλλη τράπεζα, την Bank Milli, σύμφωνα με μαρτυρίες δύο γυναικών.
Τρεις ένοπλοι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην τράπεζα επιπλήττοντας τις γυναίκες υπάλληλους επειδή έδειχναν τα πρόσωπά τους δημοσίως. Οι γυναίκες παραιτήθηκαν στέλνοντας άνδρες συγγενείς τους στην θέση τους.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει στο Reuters τα δύο περιστατικά.
Σε γενικό ερώτημα αν γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται σε τράπεζες, εκπρόσωπός τους είχε δηλώσει πως ακόμη δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις.
«Μετά την εγκατάσταση του ισλαμικού συστήματος, θα αποφασιστεί σύμφωνα με το νόμο, το θέλημα του Θεού και δεν θα έχουμε προβλήματα» είπε ο ίδιος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα ακυρώσουν πολλές από τις ελευθερίες που κέρδισαν οι γυναίκες.
«Κάποιος να το σταματήσει αυτό»
Οι κατακτήσεις στα δικαιώματα των γυναικών έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη διάρκεια της 20χρονης αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, αν και έχουν γίνει κυρίως σε αστικά κέντρα.
Αφγανές γυναίκες που εργάζονται σε τομείς όπως η δημοσιογραφία, η υγειονομική περίθαλψη και η επιβολή του νόμου έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένα κύμα επιθέσεων από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών πέρυσι μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση αποδίδει τις δολοφονίες στους Ταλιμπάν, οι οποίοι βέβαια το αρνούνται.
Πολλές Αφγανές έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω των λογαριασμών τους στα social media.
«Με κάθε πόλη να καταρρέει, καταρρέουν ανθρώπινα σώματα, όνειρα, ιστορία και μέλλον, καταρρέει η τέχνη και ο πολιτισμός, καταρρέει η ζωή και η ομορφιά, ο κόσμος μας καταρρέει » έγραψε η Rada Akbar στο Twitter. «Κάποιος παρακαλώ να το σταματήσει αυτό».
Διαβάστε ακόμη:
Ταλιμπάν: Nωρίς να συζητηθεί πώς θα ασκήσουν εξουσία οι ισλαμιστές – Έφυγαν όλες οι ξένες αποστολές
Ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν: Συγκρούσεις με τραυματίες – Στο προεδρικό μέγαρο οι Ταλιμπάν, ανησυχία στο ΝΑΤΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»