Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε την Τετάρτη τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου ενόψει των ουκρανικών επιθέσεων κοντά στη νότια πόλη Χερσώνα, σε μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Μόσχα είχε καταλάβει την πόλη κατά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και η απώλεια του ελέγχου της περιοχής θα σηματοδοτούσε μια σημαντική οπισθοχώρηση για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το πρακτορείο Reuters αναλύει τον λόγο για τον οποίο η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Πως συνδέεται με την Κριμαία

Η περιοχή της Χερσώνας συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στη Μόσχα μια χερσαία γέφυρα προς τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, την οποία ο Πούτιν προσάρτησε το 2014. Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνοντας τμήματα της περιοχής της Χερσώνας θα στερήσει από τη Μόσχα αυτόν τον χερσαίο διάδρομο. Θα έφερνε επίσης το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.

Η χερσόνησος, την προσάρτηση της οποίας ο Πούτιν θεωρεί ως βασικό επίτευγμα των δύο και πλέον δεκαετιών του στην εξουσία, φιλοξενεί μια τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη και τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί για την προβολή ισχύος στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Προμήθειες νερού

Η παροχή νερού στην Κριμαία θα τεθεί επίσης σε κίνδυνο αν η Ουκρανία ανακαταλάβει την περιοχή της Χερσώνας.

Αφού η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, το Κίεβο μπλόκαρε την παροχή νερού μέσω μιας διώρυγας από τον ποταμό Δνείπερο. Όταν η Ρωσία κατέλαβε μέρη της περιοχής της Χερσώνας και της γειτονικής περιοχής Ζαπορίζια στα ανατολικά, κινήθηκε αμέσως για να “ξεμπλοκάρει” αυτό το ζήτημα. Η Ρωσία χρειάζεται αυτό το νερό για τον τοπικό πληθυσμό και για τις πολυάριθμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εφοδιασμός

Η περιοχή της Χερσώνας περιλαμβάνει τις εκβολές του ποταμού Δνείπερου που διχοτομεί την Ουκρανία, και η πρωτεύουσα της περιοχής, η πόλη Χερσώνα, βρίσκεται στη δυτική όχθη. Είναι το μόνο μέρος όπου η Ρωσία έχει παρουσία στη δυτική όχθη του ποταμού και η Ρωσία είχε ενισχύσει σημαντικά τα στρατεύματά της εκεί τους τελευταίους μήνες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν “σφυροκοπήσει” τις γέφυρες του ποταμού για να πλήξουν την ικανότητα της Μόσχας να ανεφοδιάζεται. Αν η Ρωσία χάσει το μοναδικό της στήριγμα στη δυτική πλευρά του ποταμού, η Ουκρανία θα είναι σε καλύτερη θέση να επιτεθεί σε άλλες ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και να εστιάσει σε άλλες κατεχόμενες περιοχές, όπως η περιοχή Ζαπορίζια, όπου ρωσικά στρατεύματα κατέχουν ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

“Η δεξιά (δυτική) όχθη είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές. Για τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της άμυνας προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια και για την Ουκρανία για να απελευθερώσει αυτή την κατεύθυνση και να αποκόψει τις τρεις σημαντικές “αρτηρίες”: τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, το νερό προς την Κριμαία και να επιστρέψει τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια”, δήλωσε ο Oleh Zhdanov, στρατιωτικός αναλυτής.

Ποια η σημασία

Η πόλη της Χερσώνας είναι μέχρι σήμερα η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Η απώλειά της θα αποτελούσε επομένως ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και θα έδειχνε ότι η Ρωσία λεχει αποτύχει – προς το παρόν – να προχωρήσει προς τις πόλεις Μικολάιφ και Οδησσό, την κατάληψη των οποίων επεδίωκε η Μόσχα, δήλωσε ο Oleksander Musiyenko, στρατιωτικός αναλυτής. “Είναι σαφές ότι η απώλεια της Χερσώνας θα έχει συνέπειες για την εικόνα της Ρωσίας και θα αντιμετωπιστεί αρνητικά στο εσωτερικό της χώρας”, πρόσθεσε.

Η περιοχή της Χερσώνας, στην οποία πριν τον πόλεμο έμεναν πάνω από 1 εκατ. κάτοικοι, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανακατάληψή της θα βοηθούσε το Κίεβο να ανακτήσει τον έλεγχο μέρους της ακτογραμμής κατά μήκος μιας θάλασσας που αποτελεί κρίσιμη οδό για τις εξαγωγές τροφίμων στις ξένες αγορές.

 

Διαβάστε επίσης

Την Αρμενία επισκέπτεται τέλη Νοέμβρη ο Πούτιν

“Καμπανάκι” Ιράν προς Σαουδική Αραβία: “Η υπομονή μας μπορεί να εξαντληθεί”

Ενδιάμεσες εκλογές: Στο β’ γύρο θα κριθεί η έδρα της Γερουσίας της Τζόρτζια