Η εφαρμογή κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram χρησιμοποιείται μανιωδώς στους πολιτικούς κύκλους και στα μέσα ενημέρωσης — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν. Εύκολα θα βρεί κάποιος νομοθέτες, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και προεδρικούς συμβούλους στο διαδίκτυο ή πρόσφατα συνδεδεμένους στην πλατφόρμα Telegram.
Τη Δευτέρα και ενώ ο ιδρυτής του Telegram Pavel Durov βρισκόταν υπό κράτηση στη γαλλική αστυνομία, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε ότι είχε συνδεθεί με την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων «πρόσφατα», ισχυρίζεται το POLITICO, το οποίο υποστηρίζει πως ένας πρώην βουλευτής με τον αριθμό του Γάλλου προέδρου έδειξε στον ιστότοπο το τηλέφωνό του.
Ο Μακρόν είναι χρήστης του Telegram από τις πρώτες μέρες της πρώτης του προεδρικής εκστρατείας. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η εφαρμογή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από μέλη του υπουργικού συμβουλίου όσο και από πολιτικούς αξιωματούχους όλων των βαθμίδων και κομμάτων, ιδιαίτερα σε κύκλους υπέρ του Μακρόν.
Παρατεταμένες ανησυχίες για την ασφάλεια
Παρά ταύτα, εδώ και πολύ καιρό οι γαλλικές αρχές είχαν επιχειρήσει να περιορίσουν τη χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης σε επίσημους κύκλους για λόγους εμπιστευτικότητας.
Μάλιστα, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η τότε πρωθυπουργός Elisabeth Borne απαγόρευσε στους υπουργούς και τις ομάδες τους να χρησιμοποιούν WhatsApp, Telegram και Signal, τονίζοντας ότι «αυτά τα ψηφιακά εργαλεία δεν στερούνται ελαττωμάτων ασφαλείας και επομένως δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συνομιλιών και των πληροφοριών που κοινοποιούνται μέσω αυτών.»
Ανώτατα στελέχη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επίσης —ανεπιτυχώς— προέτρεψαν τους νομοθέτες να «περιορίσουν» τη χρήση των εφαρμογών κοινωνικών μέσων και των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Telegram. Και στις δύο περιπτώσεις, οι βουλευτές και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν λιγότερο γνωστές γαλλικές εναλλακτικές.
Αλλά το ίδιο το κόμμα του Μακρόν, η Αναγέννηση, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ένα κανάλι Telegram για να στέλνει δημόσιες επικοινωνίες σε δημοσιογράφους σε ένα ιδιωτικό κανάλι που περιλαμβάνει 150 μέλη του Τύπου, όπως και το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Μακρόν έχει επίσης ένα δημόσιο κανάλι όπου μοιράζονται δηλώσεις και πρόσφατες ειδήσεις, ακολουθούμενο από πάνω από 30.000 συνδρομητές, όπως και η γαλλική προεδρία.
Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2017, Γάλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν ήδη προειδοποιήσει το στρατόπεδο του Μακρόν για τη χρήση του Telegram. «Μας είπαν ότι παρακολουθούμασταν, ότι κινδυνεύαμε από χάκερ και ότι έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί με το Telegram, το οποίο είναι μια ρωσική εφαρμογή», δήλωσε σύμβουλος Μακρόν σύμφωνα με την εφημερίδα Libération .
Ο Eric Bothorel, ένας βουλευτής της Αναγέννησης που επικεντρώνεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, αναγνώρισε την «επίμονη χρήση του Telegram παρά τις περισσότερο ή λιγότερο νόμιμες προειδοποιήσεις».
Ο Bothorel περιέγραψε τα επίπεδα προστασίας του Telegram ως «όχι τα καλύτερα, αλλά όχι τα χειρότερα», ενώ υπογράμμισε ότι η Olvid, μια γαλλική πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν αντί του Telegram, «προσέφερε περισσότερες εγγυήσεις».
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξεκινήσουν από το μηδέν, να χάσουν τις συνομιλίες τους», είπε ο Bothorel στο POLITICO σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρήση του Telegram στους πολιτικούς κύκλους, περιγράφοντάς το ως «δύναμη συνήθειας».
«Δεν χρησιμοποιώ το Telegram, μόνο SMS και email — αλλά νομίζω ότι χρησιμοποιείται πολύ στην Εθνοσυνέλευση. Σίγουρα μου λείπουν πράγματα γιατί δεν τα έχω», είπε στο POLITICO η Κριστίν Πιρές Μπον, σοσιαλίστρια βουλευτής και εκλεγμένο μέλος της γαλλικής κάτω βουλής, προσθέτοντας ότι το ίδρυμα θα ασχοληθεί με το «θέμα της ασφάλειας».
Η σύλληψη του Durov έλαβε χώρα στο πλαίσιο έρευνας για μια σειρά κατηγοριών, όπως συνέργεια στην κράτηση και διανομή παιδικής πορνογραφίας, συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών καθώς και ξέπλυμα οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε η εισαγγελία του Παρισιού σε δήλωση. Η έρευνα άνοιξε «εναντίον αγνώστου ταυτότητας» και δεν στόχευσε συγκεκριμένα τον Ντουρόφ.
Σύμφωνα με έναν Γάλλο δικαστικό υπάλληλο που δεν ασχολείται με την υπόθεση, αλλά γνωρίζει το ιστορικό της, η Telegram είχε προκαλέσει απογοήτευση στη Γαλλία λόγω της απροθυμίας της να συνεργαστεί με τις αρχές. «Έχουν εξοργίσει τους ανθρώπους με την άρνησή τους να δώσουν απαντήσεις σε βρώμικα αρχεία», είπε ο αξιωματούχος, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια.
Σε μια δήλωση μετά τη σύλληψη του Durov, η Telegram επέμεινε ότι «συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ» και ότι ο διευθύνων σύμβουλός της «δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη».
«Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο κάτοχός της είναι υπεύθυνος για την κατάχρηση αυτής της πλατφόρμας», πρόσθεσε η εταιρεία.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Παρατείνεται ξανά η προφυλάκιση του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντουρόβ
Γερμανία: Στη «δίνη» της ύφεσης όλο και περισσότερο – Σβήνουν οι ελπίδες για ανάκαμψη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια