ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, που επί μακρόν επέκρινε η Μόσχα, συνιστά “παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων” και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.
Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της μονάδες που εδρεύουν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.
Η Φινλανδία πρόκειται να ενταχθεί επισήμως στη Ατλαντική Συμμαχία αργότερα σήμερα.
Ο Σοϊγκού ενημέρωσε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία στη διάρκεια συνεδρίασης ότι η ένταξη της Φινλανδίας “προκαλεί κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης” στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό, αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που δίνει η Ρωσία.
Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία λαμβάνει πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση της δυνατότητας πυρηνικού πλήγματος του στενού συμμάχου της Μόσχας, της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο αντιποίνων.
Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, ανέφεραν σήμερα η Μόσχα και το Μινσκ, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή όπλων αυτού του τύπου στη Λευκορωσία.
«Ένα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», ανέφερε ο Σοϊγκού.
«Από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του (…) σε ένα ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης», πρόσθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης.
Στις 25 Μαρτίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλισθεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τέτοιων τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.
Τα λεγόμενα «τακτικά» πυρηνικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, όμως η καταστροφική ακτίνα τους είναι πιο περιορισμένη από αυτή των «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων.
Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί στο έδαφός του ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επιπλέον των τακτικών πυρηνικών όπλων.
Διαβάστε επίσης:
Η Φινλανδία γίνεται σήμερα επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει