• Διεθνής πολιτική

    Η Ρωσία απειλεί με οικονομικό πόλεμο την Τουρκία

    Vladimir Putin

    Vladimir Putin


    Ίσως η Ρωσία να ήταν πολύ λιγότερο διστακτική ως προς το ενδεχόμενο εμπλοκής σε πολεμικές επιχειρήσεις με την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, αν η Άγκυρα δεν διέθετε ένα τόσο ισχυρό οπλοστάσιο.

    Δείτε τι θα πάθει η Ρωσία εάν τα βάλει με την Τουρκία

    Όμως τίποτα δεν εμποδίζει τη Μόσχα να απαντήσει στην τουρκική ενέργεια με μία άλλη μορφή αντιποίνων: με οικονομικό πόλεμο.

    Το στίγμα έδωσε ήδη ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev, που διεμήνυσε πως οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τίθενται υπό κίνδυνο λόγω των εξελίξεων.

    Πρώτο «θύμα» του οικονομικού πολέμου αυτού θα ήταν ο τουρισμός της γειτονικής χώρας, η οποία το 2014 υποδέχθηκε σχεδόν 4,5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες (μόνο οι Γερμανοί τουρίστες ήταν περισσότεροι). Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrovσυνέστησε στους πολίτες της χώρας να μην επισκέπτονται την Τουρκία, ενώ και η υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσίας συνέστησε την αναστολή πωλήσεων ταξιδιωτικών πακέτων προς την Τουρκία, μία εξέλιξη που μόνο καλό δεν θα κάνει στην τουρκική οικονομία.

    Ένα σημαντικό θέμα είναι οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ειδικά σε ό,τι αφορά υφάσματα και τρόφιμα, μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Ρωσία επεκτείνει το εμπάργκο αυτό και στην Τουρκία, το πλήγμα θα είναι βαρύ για την τουρκική οικονομία.

    Επιπλέον, η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «πελάτης» ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία. Από τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που χρειάζεται ετησίως, τα 28-30 προέρχονται από τη Ρωσία. Είναι ξεκάθαρο ότι αν η Ρωσία αποφασίσει να «κλείσει τις κάνουλες», θα προκληθούν τεράστια προβλήματα στη γειτονική χώρα, με δεδομένο ότι σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία παράγεται με φυσικό αέριο. Η Τουρκία είναι επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιακών προϊόντων.

    Ακόμα λοιπόν και αν επικρατήσει η ψυχραιμία και η στρατιωτική σύρραξη αποφευχθεί (όπως εύχονται όλοι), η Μόσχα θα έχει στο χέρι της αρκετά οικονομικά «όπλα» για να απαντήσει με άλλου είδους αντίποινα στην Τουρκία…



    ΣΧΟΛΙΑ