Την έντονη ενόχληση της εκφράζει η Άγκυρα μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου Συμπερασμάτων των «27», εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, χαρακτηρίζεται «λυπηρό» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε τέτοιες αποφάσεις και έβγαλε τέτοια συμπεράσματα, ενώ κατά την πάγια ρητορική της Τουρκίας, χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζει, θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

«Είναι εντελώς ντροπή» αναφέρεται, «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σιωπηλή μπροστά στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησης για 10 μίλια εναέριου χώρου, τη στρατιωτικοποίηση νησιών και τις πρακτικές απώθησης που εφαρμόζει η Ελλάδα στο μεταναστευτικό».

«Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Η Τουρκία πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί με όλες τις υποψήφιες χώρες και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τις Ευρωπαϊκές αξίες», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας.

»Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο στο πλαίσιο της Τουρκίας. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

»Οι αποφάσεις αυτές βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα και δεν συμβάλλουν στην επίλυση των ζητημάτων. Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης.

»Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία της με τη χώρα μας, στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, στη Σύνοδο Κορυφής, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας και η Γεωργία έλαβε προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι περίεργο το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Θεωρείται ότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφιότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το συντομότερο δυνατό θα ωφελήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή γεωγραφία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων. Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση την αξία».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης στην ρητορική με την Τουρκία

Την απειλή της Τουρκίας έθεσε ο Νίκος Δένδιας στα ΗΑΕ

Επίθεση Τσαβούσογλου: Πού ήσασταν όταν η κακομαθημένη Ελλάδα εμπόδισε την ένταξη της Β. Μακεδονίας