ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μικρό πρώην σοβιετικό κράτος της Μολδαβίας κατηγόρησε τα κανάλια για μετάδοση “λανθασμένων πληροφοριών” σχετικά με τη χώρα και για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα κανάλια – ορισμένα από τα οποία μεταδίδονται στη μολδαβική γλώσσα και άλλα στη ρωσική – συνδέονται στενά με τον πολιτικό και επιχειρηματία Ιλάν Σορ, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα το 2019 μετά την εκλογή της φιλοδυτικής προέδρου Μάγια Σάντου.
Ο Σορ, ο οποίος ζει εξόριστος στο Ισραήλ, υποστήριξε τις διαδηλώσεις στο Κισινάου που καλούσαν σε παραίτηση την κυβέρνηση του Σάντου.
“Θεωρούμε αυτή την απαγόρευση ως μια άνευ προηγουμένου ενέργεια πολιτικής λογοκρισίας, ως κατάχρηση της αρχής του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης και μια κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, στο οποίο η πολιτική ηγεσία της Δημοκρατίας δηλώνει τακτικά την προσήλωσή της”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
“Υπό το φως των άνευ προηγουμένου συνεπειών της εφαρμογής του μέτρου για το ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού της χώρας, το χαρακτηρίζουμε αυτό επίσης ως μια κυνική παραβίαση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων”.
Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα και θα διαρκέσει κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η Μολδαβία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την “αποναζιστικοποίηση” της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Ιρλανδία: Πρωθυπουργός για δεύτερη φορά ο Λίο Βαράντκαρ