• Διεθνής πολιτική

    Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συνθήκη «Open Skies» – Πλήγμα για την ασφάλεια της Ευρώπη, λέει η Μόσχα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ


    Την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Open Skies ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ η οποία επιτρέπει άοπλες πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις 35 χώρες που συμμετέχουν σε αυτή.

    Οι ΗΠΑ εμφανίζονται δυσαρεστημένες με τη Ρωσία, ισχυριζόμενες πως η Μόσχα έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη πως έχει καλή σχέση με την Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν τηρεί τη συνθήκη. «Η Ρωσία πιάστηκε να κάνει πολλά άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το Μίσιγκαν. Δεν απέκλεισε πάντως «το ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης».

    Η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, αναμένεται να ενημερώσει επίσημα τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες ενώ η απόσυρση της χώρας θα πραγματοποιηθεί επισήμως σε έξι μήνες, με βάση τους όρους της συνθήκης.

    Πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση των ΗΠΑ επί κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση, πέρυσι, των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF).

    Αντιδρώντας στην είδηση, η Μόσχα ανέφερε πως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη Open Skies θα αποτελέσει ένα «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    «Η απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν τη συνθήκη σημαίνει όχι μόνο ένα πλήγμα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και στα υφιστάμενα μέσα στρατιωτικής ασφάλειας και στα αναγκαία συμφέροντα ασφάλειας των ίδιων των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό. Ο Γκρουσκό ανέφερε πως μια αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies θα επηρεάσει τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων αυτής, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία δεν παραβίασε τη συνθήκη, σημειώνοντας πως τίποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών ζητημάτων που η Ουάσινγκτον αναφέρει ως παραβιάσεις της ρωσικής πλευράς.



    ΣΧΟΛΙΑ