Με γενναιόδωρες προσφορές για στενή συνεργασία, η Δύση θέλει να παρασύρει την Ινδία από την εξάρτησή της από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Handelsblatt. Όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, θέλει να του προτείνει τη σύσταση ενός “Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας”, όπως πληροφορήθηκε η Handelsblatt από κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα τέτοιο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (ΣΕΤ) υπάρχει επίσης με τις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Στην περίπτωση της Ινδίας, αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθήσει να καταστεί η χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, για παράδειγμα, όταν πρόκειται για τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας 5G και 6G.

Η Επιτροπή της ΕΕ προσπαθεί επίσης να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα προμηθεύουν την Ινδία με αμυντικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή τους σε κοινές επιχειρήσεις στην Ινδία. Επί του παρόντος, η Ινδία προμηθεύεται το 60% του στρατιωτικού της εξοπλισμού από τη Ρωσία. Τα δυτικά κράτη δεν ήταν μέχρι στιγμής σχεδόν καθόλου πρόθυμα να προμηθεύσουν τα τελευταία τους συστήματα στην Ινδία. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η Ινδία εξαρτάται επίσης από τα λιπάσματα από τη Ρωσία, ανέλυσε η Επιτροπή της ΕΕ, όπως και η ίδια η ΕΕ. Μαζί, θέλουν να εργαστούν για να απελευθερωθούν από αυτές τις εξαρτήσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Παράλληλα με τη δημιουργία της TTC, πρόκειται επίσης να αναζωογονηθούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Έτσι, η εμπορική πολιτική της ΕΕ με την Ινδία προχωρά σήμερα ακόμη περισσότερο από εκείνη με τις ΗΠΑ.

Υποκατάστατο του εμπορίου με τη Ρωσία

Η διπλωματική επίθεση γοητείας δεν πρέπει να διαταραχθεί από το γεγονός ότι η Ινδία βρίσκεται περισσότερο στο πλευρό της Ρωσίας παρά της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Von der Leyen θέλει να θέσει το θέμα, αλλά να μην το τονίσει υπερβολικά. Το ίδιο είχε κάνει και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον όταν συναντήθηκε με τον Μόντι την Παρασκευή. Τα επιτελεία της Von der Leyen και του Johnson αντάλλαξαν απόψεις πριν από τα ταξίδια, έμαθε η Handelsblatt.

Ο πόλεμος καθιστά την Ινδία πιο ενδιαφέρουσα ως εμπορικό εταίρο για τη Δύση. “Το γεγονός ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία δεν αποτελεί επιβράβευση, είναι απλώς προς το συμφέρον της ΕΕ”, λέει ο Thorsten Benner, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Δημόσιας Πολιτικής στο Βερολίνο. “Η επένδυση στις σχέσεις με την Ινδία αξίζει τον κόπο”.

Ο λόγος είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται αντικαταστάτες για τους εμπορικούς εταίρους που απομακρύνονται. Οι ανταλλαγές με τη Ρωσία περιορίζονται συστηματικά και γρήγορα λόγω των κυρώσεων. Και η Δύση δεν αισθάνεται πλέον άνετα με τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα. Η Κίνα γίνεται όλο και πιο καινοτόμος και χρησιμοποιεί την οικονομική της δύναμη γεωπολιτικά ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Το εμπόριο μόνο εντός της Δύσης θεωρείται μη ρεαλιστικό. “Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε το εμπόριό μας. Δεν θα το πετύχουμε αυτό αν επικεντρωθούμε μόνο σε χώρες που είναι εκατό τοις εκατό στο πλευρό της Ευρώπης”, λέει ο Benner.

Η Ινδία έχει επεκτείνει το εμπόριο με τη Ρωσία

Προς το παρόν, ωστόσο, η Ινδία επεκτείνει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Μόσχα αντί να τις διακόπτει. Η τιμωρία της Ρωσίας για τις συγκρούσεις της με τους Ευρωπαίους γείτονές της δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αντιθέτως, η χώρα επωφελείται από τις εκπτώσεις στις πρώτες ύλες.

Μετά την έναρξη του πολέμου, η κυβέρνηση του Νέου Δελχί παρήγγειλε μέσα σε λίγες εβδομάδες σχεδόν τόση ποσότητα πετρελαίου από τη Ρωσία όσο ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι παραδόσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Η Ινδία καλύπτει περίπου το ένα τοις εκατό των αναγκών της σε πετρέλαιο με προμήθειες από τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar δήλωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ότι η Ευρώπη αγοράζει κάθε απόγευμα τόση ενέργεια από τη Ρωσία όση αγοράζει η Ινδία σε ένα μήνα.

Οι εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν επίσης σημαντικά τον Μάρτιο – στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του 2020. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το Κρεμλίνο θα μπορέσει να αμβλύνει αισθητά τις συνέπειες του εμπάργκο άνθρακα που επέβαλε η ΕΕ αυξάνοντας τις προμήθειες προς την Ινδία και την Κίνα.

Η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων είναι η μεγαλύτερη οικονομία μετά την Κίνα που δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας, η Ινδία απείχε και στη συνέχεια επαινέθηκε ρητά από τη ρωσική κυβέρνηση.

Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο εμπόριο. Το μήνυμα της ινδικής κυβέρνησης είναι ότι είναι πρόθυμη να αλλάξει την εμπορική της πολιτική εάν της προσφερθούν εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

“Προφανώς έχουμε πολύ διαφορετική πολιτική απέναντι στη Ρωσία από την Ινδία, αλλά θα πρέπει να αναζητήσουμε κοινό έδαφος”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Reinhard Bütikofer. “Πρέπει να προωθήσουμε τη θέση μας στην Ινδία. Θα ήταν λάθος να φρενάρουμε τις σχέσεις συνολικά από απογοήτευση για την αποχή της Ινδίας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ.” Ο Benner χαρακτηρίζει “υποκριτικό” το να διαμαρτύρεται κανείς για την Ινδία όσο η ίδια η Ευρώπη αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Ρωσία.

Διαφορετική πορεία για τη Ρωσία από την Κίνα

Η στάση της Ινδίας έναντι της Ρωσίας γίνεται επίσης αντιληπτή στην Ευρώπη με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η στάση της Κίνας. Είναι αλήθεια ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έτυχε φιλικής υποδοχής στο Νέο Δελχί στις αρχές Απριλίου. Αλλά η ινδική κυβέρνηση δεν υιοθετεί τη ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το να πάρει η Δύση την Ινδία με το μέρος της στο θέμα της Ουκρανίας είναι μάλλον αδύνατο. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει μια ευκαιρία να διευρυνθούν οι σχέσεις με τη χώρα και να απελευθερωθεί έτσι από την επιρροή της Ρωσίας. Ακόμη πιο σημαντικό από το εμπόριο είναι το ζήτημα των όπλων.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο ινδικός στρατός προμηθεύεται από τη Ρωσία. Άλλοι εταίροι όπλων πέρασαν δύσκολα. Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία έχει επεκτείνει τις συμφωνίες της για τα όπλα με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ. Αλλά η κυβέρνηση στη Μόσχα έχει καταφέρει να παραμείνει μπροστά – εν μέρει λόγω της προθυμίας του Κρεμλίνου να προμηθεύσει ακόμη και προηγμένα όπλα, όπως το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400.

 “Η Ινδία βλέπει επίσης τι μπορεί να συμβεί σε κράτη που δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα”, λέει η ειδικός σε θέματα Ινδίας Garima Mohan του German Marshall Fund. Η χώρα μάχεται με την Κίνα για μια περιοχή στα Ιμαλάια που και οι δύο πλευρές διεκδικούν για τον εαυτό τους. “Εξάλλου, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι καλή διαφήμιση για τους ρωσικούς εξοπλισμούς. Στο πεδίο, ο εξοπλισμός δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά”.

Κατά συνέπεια, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα πρέπει να έχει ευκολότερη πρόσβαση στον βρετανικό αμυντικό εξοπλισμό στο μέλλον. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση του Λονδίνου εκδίδει ειδική άδεια εξαγωγής για την Ινδία, η οποία αποσκοπεί στην ελάφρυνση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων και στη συντόμευση των χρόνων παράδοσης. Μέχρι στιγμής, οι Βρετανοί έχουν εκδώσει τέτοια άδεια μόνο για συναλλαγές με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση του Λονδίνου θέλει επίσης να βοηθήσει την Ινδία να παράγει μαχητικά αεροσκάφη στη χώρα της.

Εάν η Ινδία απελευθερωθεί από τη ρωσική εξάρτηση με αυτόν τον τρόπο, αυτό θα ήταν επίσης προς το συμφέρον της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχονται πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας