Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω σε μια νέα μεγάλη δέσμη μέτρων για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τη στήριξη του Κιέβου, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνει το bloomberg.

Τα σχέδια για τις δαπάνες δεν θα ανακοινωθούν πριν από τις γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια.

1

Μικρός αριθμός ηγετών της ΕΕ έχει προσκληθεί στο Παρίσι τη Δευτέρα για να αρχίσουν να προετοιμάζουν την απάντησή τους, αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν με αυστηρούς όρους ότι υπάρχει όριο στο πόσα είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιφορτιστεί με την αναζωογόνηση της στρατιωτικής ισχύος της ηπείρου μετά από σχεδόν 80 χρόνια κατά τα οποία ουσιαστικά ανέθεσαν μεγάλο μέρος της ασφάλειάς τους στις ΗΠΑ.

Ένας μικρός αριθμός ηγετών της ΕΕ έχει προσκληθεί στο Παρίσι τη Δευτέρα για να ξεκινήσει τη διαμόρφωση της απάντησής τους, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν με σαφήνεια ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιφορτιστεί με την αναβάθμιση της στρατιωτικής δύναμης της ηπείρου μετά από σχεδόν 80 χρόνια κατά τα οποία ουσιαστικά ανέθεσαν μεγάλο μέρος της ασφάλειάς τους στις ΗΠΑ.

Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει αλλάξει ριζικά τη διατλαντική σχέση και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να αφήσει τους Ευρωπαίους να υποστούν τις συνέπειες εάν αρνηθούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.

«Η γενική συναίνεση ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πλήρωναν πλέον τον λογαριασμό για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικλ ΜακΚόουλ σε συνέντευξή του, αναφερόμενος σε συζητήσεις στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση στην “αυλή” τους».

Η κατάσταση είναι επείγουσα επειδή ο Τραμπ προχωρά γρήγορα με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια καταστροφική συμφωνία, εκτός αν μπορέσουν να βρουν γρήγορα ένα σχέδιο για να του παρέχουν στρατιωτική στήριξη.

Η κυβέρνηση Τραμπ είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θέλει να πετύχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το bloomberg. Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ρυθμός των συνομιλιών, οι οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι φιλόδοξος και ενδεχομένως μη ρεαλιστικός.

Η επίτευξη μιας λύσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι πολύ πιο πιθανή, δήλωσε ένα άτομο, προσθέτοντας ότι παραμένουν σε κατάσταση αναμονής.

Ο Τραμπ ξεκίνησε την ειρηνευτική του πρωτοβουλία με ένα τηλεφώνημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και σόκαρε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους όταν ο υπουργός Άμυνας του, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι θα είναι υπεύθυνοι για τις εγγυήσεις ασφαλείας και τα ειρηνευτικά στρατεύματα που θα απαιτηθούν για να διατηρηθεί η Ουκρανία ασφαλής μετά από μια συμφωνία.

Η αμερικανική στρατηγική κινδυνεύει να δουλέψει προς όφελος του Πούτιν, επειδή ο Τραμπ έχει δώσει σημαντικό πλεονέκτημα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Μυρίζει αδυναμία», δήλωσε ο Γερμανός διπλωμάτης Κρίστοφ Χόισγκεν, αναλογιζόμενος τις συναλλαγές του με τον Ρώσο πρόεδρο ως σύμβουλος της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. «Νομίζω ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι κάτι που του αρέσει».

Οι κινήσεις του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι μίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την Ουκρανία και για το πώς θα επιτευχθεί μια ειρήνη με «τους Ευρωπαίους στο κέντρο της διαδικασίας».

Ο Μακρόν θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα τους ομολόγους του από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία για να συζητήσουν την απάντησή τους, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην Ουκρανία και στο τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν άμεσα τα ευρωπαϊκά έθνη, ώστε η Ευρώπη να μην μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων του Τραμπ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που έχει ενημερωθεί για τις προετοιμασίες.

Στο Μόναχο, ο Ρούτε δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική εκπαίδευση, στην επιτάχυνση της βοήθειας, στις παραδόσεις όπλων και στο τι μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη για εγγυήσεις ασφαλείας.

«Θα δρομολογήσουμε ένα μεγάλο πακέτο που δεν έχει ξαναγίνει σε αυτή τη διάσταση», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο περιθώριο της συγκέντρωσης του Μονάχου. «Παρόμοια με το ευρώ ή την κρίση της Κορόνας, υπάρχει τώρα ένα οικονομικό πακέτο για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό θα έρθει στο εγγύς μέλλον».

Οι αξιωματούχοι της Γαλλίας και της Βρετανίας αναμένουν επίσης να συζητήσουν πόσο πρόθυμοι είναι οι ηγέτες να πουν στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμοι να στείλουν ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.

Μια τέτοια προσφορά είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος μιας πρότασης για τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας, ακόμη και αν ορισμένες χώρες είναι απρόθυμες και θα αποτελούσε εξαιρετικό μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ, δήλωσε ένας από αυτούς.

Ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποβάθμισε τις προσδοκίες για τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις γενικές εκλογές στη Γερμανία. Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συμφωνία στην πλήρη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, η απόφαση του Μακρόν να συγκαλέσει μια μικρή ομάδα ηγετών ενόχλησε ορισμένους συναδέλφους του.

«Δεν ξέρω ακριβώς ποιο είναι το θέμα αυτής της συνάντησης στο Παρίσι, επειδή πολύ λίγες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτήν, αλλά αυτό που είναι απαραίτητο είναι να έχουμε ένα ενιαίο όραμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν στη Stephanie Flanders, επικεφαλής του τμήματος οικονομίας και κυβέρνησης του Bloomberg, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Μόναχο την Κυριακή. «Είναι πολύ καλύτερο να συναντήσουμε τους 27».

Τα 300 δισ. δολάρια

Μια άλλη πιθανή πηγή χρηματοδότησης θα ήταν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται κυρίως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Το θέμα της κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποτέλεσε κεντρικό σημείο συζήτησης στο Μόναχο, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να εγκρίνει άλλα συμπληρωματικά πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιτάχθηκαν στην κατάσχεση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων από την ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει το ενιαίο νόμισμα. Άλλες όμως έχουν υποστηρίξει ότι διαθέτουν νομικούς μηχανισμούς για να το πράξουν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του NBC News ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συγκαλέσει ξεχωριστές συναντήσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν όλες οι πλευρές προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η ομάδα Τραμπ ασχολείται σταθερά με τους Ουκρανούς ομολόγους της, επικαλούμενος συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο Μόναχο και το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

Ειδοποίηση αφύπνισης

Παρά τη σοκαριστική επίθεση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι έστειλαν μεγάλη και υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στο Μόναχο και αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ευρώπη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ακούσει την ειδοποίηση αφύπνισης και τα κράτη μέλη που ήταν απρόθυμα να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες αρχίζουν να δέχονται πιέσεις για να αλλάξουν γνώμη.

«Εκτοξεύουν πράγματα που είναι εξαιρετικά επιζήμια για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη διατλαντική συμμαχία», δήλωσε η Καταρζίνα Πισάρσκα, πρόεδρος του Φόρουμ Ασφάλειας της Βαρσοβίας. «Οι Ευρωπαίοι βγαίνουν από εδώ κλονισμένοι, κατανοώντας ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν, πρώτα απ’ όλα επενδύοντας στη δική τους άμυνα».