ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία φαίνεται πως θα είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση την οποία θα εξετάσει το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Δευτέρα, καθώς ήδη η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν τη διακοπή διεξαγωγής όπλων στη γείτονα, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στη Βόρεια Συρία.
Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσαν ότι διακόπτουν τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.
«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής, Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Bild Am Sonntag» ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία, καθώς είναι αντίθετη στο υπόβαθρο της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας.
Η Γερμανία έκανε εξαγωγές όπλων οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Την προσωρινή αναστολή στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε επίσης η Ολλανδία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χούχο ντε Γιον να προτρέπει «τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο».
Πιέσεις για να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ασκήσει η Σουηδία κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., αποφάσισε χθες και το σουηδικό κοινοβούλιο, ενώ την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη και η Νορβηγία, σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καθώς και η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, το εμπάργκο όπλων εις βάρος της Τουρκίας είναι μία κίνηση την οποία εξετάζουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της 17ης – 18ης Οκτωβρίου.
Η Άγκυρα ωστόσο, αποφασισμένη να συνεχίσει αυτό που ονομάζει «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δηλώνει πως οποιαδήποτε ενέργεια, ακόμη και ένα εμπάργκο όπλων, απλώς τη δυναμώνει.
«Ακόμα κι αν οι σύμμαχοί μας υποστηρίξουν την τρομοκρατική οργάνωση YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), ακόμη και αν παραμείνουμε μόνοι μας, ακόμη και αν επιβληθεί εμπάργκο, ο αγώνας μας είναι ενάντια σε μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν θα κάνουμε πίσω για κανέναν λόγο. Αυτό είναι ένα ζωτικό θέμα για εμάς, θέμα εθνικής ασφάλειας και επιβίωσης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια μεσολάβησης των ΗΠΑ ανάμεσα στην Αγκυρα και τις κουρδικές δυνάμεις.
«Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.