Οι τελευταίες εξελίξεις εμφανίζουν την Ουκρανία να κερδίζει έδαφος έναντι της Ρωσίας, όμως πόσο μακριά βρίσκεται το τέλος των συγκρούσεων; Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ευρώπης και των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και ποιες είναι οι πιθανότητες ο Βλαντιμίρ Πούτιν να πραγματοποιήσει τις απειλές του για πυρηνική επίθεση; Τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε το Harvard Business School Club of Greece με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, το απόγευμα της Δευτέρας.

Συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν  οι Ivan Krastev, πρόεδρος του Center for Liveral Strategies, ο Aivaras Abromavicius, πρώην υπουργός οικονομίας και εμπορίου της Ουκρανίας, ο Daniel Gros, μέλος του DS του Centre for European Policy Studies και συντονιστής ο Στέλιος Ζαββός πρόεδρος του HBS Club of Greece.

Οι ενεργειακές πιέσεις

Με τον πόλεμο να μετράει ήδη εννέα μήνες, οι ομιλητές, δεδομένης της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών και της επανάκτησης εδαφών από τους Ρώσους συμφώνησαν ότι η Ρωσία φαίνεται να χάνει το «παιχνίδι» στα ουκρανικά εδάφη. Όμως οι πιέσεις που στοχεύει να ασκήσει στην Ευρώπη ενόψει του χειμώνα, γεννούν ανησυχίες για την στάση της.

«Η Ρωσία φαίνεται προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να μην κερδίσει τον πόλεμο στο έδαφος. Ποντάρει όμως στον χειμώνα που έρχεται στην Ευρώπη για να έχει το πάνω χέρι», ανέφερε ο Ivan Krastev, ο οποίος έθεσε και μία ακόμα σημαντική παράμετρο στις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει στην Ευρώπη.

«Με τους μαζικούς βομβαρδισμούς, προσπαθεί να πυροδοτήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη, καθώς στοχεύει στο να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στις περιοχές που χτυπάει. Η έλευση μεταναστών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που βιώσαμε τον περασμένο Απρίλιο, με τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, πλέον, να είναι στα ύψη».

Στις διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης εστίασε ο Daniel Gros, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, με την αντίστοιχη της Ευρώπης να φαίνεται αρκετά αδύναμη. «Η ενέργεια είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Ευρώπη, ενώ για τις ΗΠΑ όχι, καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη εξάρτηση. Αποτελεί σίγουρα μια πρόκληση ο χειμώνας που έρχεται, ιδίως αν είναι σκληρός. Όμως, η θέση των ευρωπαίων πολιτικών δείχνει μέχρι στιγμής  ότι δεν θα υποχωρήσουν από τις αρχές τους όσον αφορά τη δημοκρατία και τη διατήρηση των συνόρων ως έχουν», ανέφερε.

Πυρηνική απειλή

Με αφορμή το δημοσίευμα των New York Times  για συζητήσεις Ρώσων στρατηγών σχετικά με χρήση πυρηνικών όπλων εναντίων της Ουκρανίας, οι τρεις συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε αυτό το σενάριο.

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει, αλλά δεν θα είμαι αυτός που θα το αποκλείσει. Πάντως δεν έχουμε καμία πληροφορία ότι η Ρωσία σχεδιάζει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο  Ivan Krastev.

«Σίγουρα υπάρχει φόβος στην Ευρώπη, όμως αυτό δεν θα επηρεάσει τη θέση, ιδίως της Γερμανίας, απέναντι στην Ουκρανία», σχολίασε ο Daniel Gros.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Aivaras Abromavicius υπογράμμισε ότι η Ρωσία αμφισβητεί βασικούς κανόνες και μόνο την επίδειξη δύναμης μπορεί να καταλάβει. «Πρέπει να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, για να καταλάβει ποια είναι η θέση της. Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρή οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, γιατί η οικονομία της καταρρέει. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η Ουκρανία πολεμάει για την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε.

Είναι λύση η παύση πυρός;

«Η Ρωσία θέλει την παύση πυρός, όμως θεωρώ ότι δεν είναι η λύση. Απλά κερδίζεις χρόνο με αυτό», ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο Ivan Krastev.

Αντίθετα, ο Aivaras Abromavicius απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο αναφέροντας ότι οι Ουκρανοί δεν θα διαπραγματευτούν με τον Πούτιν και κάλεσε την Ευρώπη να ισχυροποιήσει τις κυρώσεις της, ώστε να αποδυναμώσει οικονομικά την Ρωσία.

Ο Daniel Gros αν και υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να πάει σε διαπραγματεύσεις τώρα, ανέφερε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να το σκεφτεί. «Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να εμφανιστεί η Ουκρανία θετική στο ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Ας δούμε τι έχει να προτείνει η άλλη πλευρά», ανέφερε.

Στο τέλος της κουβέντας, ο Aivaras Abromavicius δέχτηκε μια ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη πρόταση του Έλον Μάσκ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τις οποίες προσάρτησε η Ρωσία.

«Η γυναίκα μου είναι από το Ντονέτσκ. Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι οι Ουκρανοί δεν συμφωνούμε με αυτό. Εμείς λέμε ότι στόχος μας είναι ο πόλεμος να τελειώσει στο τέλος της άνοιξης. Δεν θα μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση πριν από τότε», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Η Δύση πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει προκλήσεις για να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή