Στη γερμανική πολιτική αυξάνεται η ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων στις κρίσιμες υποδομές της χώρας (kritis). Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέσερ (SPD) δήλωσε στην Handelsblatt ότι οι αρχές ασφαλείας καθώς και οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να “θωρακιστούν για όλα τα σενάρια κρίσης”.

Ο πολιτικός του SPD Γενς Τσίμερμαν δήλωσε πως “με βάση τις επιθέσεις σε αγωγούς και σιδηροδρομικές υποδομές, πρέπει να υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και στον ψηφιακό χώρο”. Οι Πράσινοι θεωρούν επίσης την απειλή στον κυβερνοχώρο “σχετικό σενάριο κινδύνου”. Ωστόσο, η εμπειρογνώμονας εσωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Bundestag, Ιρένε Μίχαλικ, πιστεύει ότι η Γερμανία δεν είναι “επαρκώς προετοιμασμένη” γι’ αυτό.

1

Ως εκ τούτου, η Μίχαλικ απαιτεί από τον Υπουργό Εσωτερικών να εισαγάγει φέτος τον “νόμο για τις κρίσιμες στέγες”. “Χρειαζόμαστε επιτέλους δεσμευτικά πρότυπα στις κρίσιμες υποδομές, ώστε να είμαστε καλά προστατευμένοι από επιθέσεις”, δήλωσε η Μίχαλικ στη Handelsblatt.

Οι κρίσιμες υποδομές περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις από τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του νερού, των τροφίμων, του κράτους και της διοίκησης, της υγείας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον οι εγκαταστάσεις αυτές, οι οποίες είναι εν μέρει κρατικές και εν μέρει ιδιωτικές, προστατεύονται επαρκώς στη Γερμανία.

Ένας “νόμος-ομπρέλα” συμφωνήθηκε στη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Τον Ιούλιο, η Φέσερ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσίαζε τα βασικά σημεία στο υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί. Τώρα η υπουργός συγκεκριμενοποιεί τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με αυτό, η Φέσερ θέλει να υποχρεώσει τους φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών να λάβουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας. Ο “νόμος για την ομπρέλα των κρίσιμων υποδομών” θα κατοχυρώσει “δεσμευτικές απαιτήσεις για τις αξιολογήσεις κινδύνου και τα μέτρα προστασίας”, δήλωσε η Φέσερ. “Ο νόμος μας θα επηρεάσει όλους τους τομείς των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού εφοδιασμού”. Το σχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση ολόκληρου του συστήματος των κρίσιμων υποδομών και στην αύξηση της ανθεκτικότητάς του.

Η Φέσερ τόνισε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών ζωτικής σημασίας πρέπει να είναι “πλήρως προετοιμασμένοι” για κινδύνους όπως οι φυσικές καταστροφές, η τρομοκρατία, το σαμποτάζ ή ακόμη και το ανθρώπινο λάθος. “Εισάγουμε επίσης ένα σύστημα αναφοράς για βλάβες κρίσιμων υποδομών”. Αναφερόμενος στην υπό διαπραγμάτευση οδηγία της ΕΕ σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων εγκαταστάσεων, ο υπουργός πρόσθεσε: “Ενσωματώνουμε το σύστημα προστασίας των κρίσιμων υποδομών μας στενά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενίσχυση της συνολικής ασφάλειας του εφοδιασμού”.

Κατασκοπεία, σαμποτάζ, κυβερνοεπιθέσεις: οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για τη Ρωσία

Η Φέσερ θέλει, επίσης, να διασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια με την εφαρμογή της ατζέντας της για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που παρουσίασε πρόσφατα. “Δημιουργούμε νέα μέσα για την ανίχνευση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και για να είμαστε σε θέση να δράσουμε σε υποδομές πληροφορικής που χρησιμοποιούνται για μια επίθεση”, δήλωσε ο πολιτικός του SPD. “Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές ασφαλείας να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μετριάσουν τις σοβαρές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο”. Η προστασία των κρίσιμων υποδομών πρέπει να έχει “ύψιστη προτεραιότητα”, τόνισε η Φέσερ. Αυτό φάνηκε επίσης από τις πράξεις δολιοφθοράς στους αγωγούς της Βαλτικής Θάλασσας και στις σιδηροδρομικές υποδομές.

Εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο, όπως ο Σβεν Χέρπιγκ από την Stiftung Neue Verantwortung (SNV – Ίδρυμα για τη Νέα Υπευθυνότητα), μια δεξαμενή σκέψης για την ψηφιακή πολιτική, θεωρούν επίσης ότι η Φέσερ έχει τώρα καθήκον. “Η υπουργός Εσωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής διακριθεί για την κινητικότητά της στον τομέα της πολιτικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε. “Από αυτή την άποψη, η άμεση εισαγωγή σχεδίων νόμων θα ήταν σίγουρα προς υποστήριξη – αν είναι καλά”.

Στη Γερμανία, είναι βασικά ευθύνη των εταιρειών και των αρχών που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές να διασφαλίζουν την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία των συστημάτων και των εγκαταστάσεών τους. Εάν υπάρχουν κίνδυνοι κατασκοπείας, λαμβάνουν προειδοποιήσεις από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Αν πρόκειται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, έρχονται σε επαφή με το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI).

Ωστόσο, η κορυφαία υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας είναι επί του παρόντος χωρίς επικεφαλής, αφού ο υπουργός Εσωτερικών Φέσερ απάλλαξε τον πρόεδρο της BSI, Άρνε Σενμπεμ από τα καθήκοντά του, λόγω κατηγοριών για υπερβολική εγγύτητα με τη Ρωσία. Η κίνηση είναι εκρηκτική, διότι η αρχή έχει μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ λόγω της σημερινής αύξησης των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

Η ένωση πληροφορικής Bitkom ζητά τον γρήγορο διορισμό νέου επικεφαλής. “Η BSI έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ενόψει της αυξανόμενης κατάστασης απειλών στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε στη Handelsblatt η Σουζάνε Ντέμελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Bitkom. “Η διαδοχή στην κορυφή θα πρέπει επομένως να διευθετηθεί με την απαραίτητη προσοχή, αλλά και γρήγορα”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ασφάλειας Πληροφορικής (TeleTrusT), Χόλγκερ Μιλμπάουερ, ασκεί επίσης πίεση: “Στην παρούσα κατάσταση, απαιτείται επειγόντως μια BSI ικανή να δράσει”, δήλωσε ο Μιλμπάουερ στην Handelsblatt.

Ο εμπειρογνώμονας στον κυβερνοχώρο Σβεν Χέρπιγκ της Stiftung Neue Verantwortung (SNV), μιας δεξαμενής σκέψης για την ψηφιακή πολιτική, δεν πιστεύει ότι η ικανότητα της BSI να ενεργεί κινδυνεύει μετά την απόλυση του Σενμπεμ, ιδίως σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αλλά εκεί που θα μπορούσαν να υπάρξουν καθυστερήσεις ή “σοβαρότερες συνέπειες” είναι, για παράδειγμα, η συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δήλωσε στη Handelsblatt.

 Διαβάστε επίσης

Συγχαρητήρια Σ.Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τ.Μελόνι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα δέχονται και πάλι σήμερα υποδομές σε όλη την Ουκρανία