ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Κίεβο πιέζει τους συμμάχους του να σκληρύνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να κλείσουν τα όποια παραθυράκια υπάρχουν στον έλεγχο των εξαγωγών, λέγοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να είναι σε θέση να εισάγει στρατιωτικά υλικά και εξαρτήματα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές εισαγωγές στρατιωτικού υλικού ανήλθαν στο 90% των επιπέδων που καταγράφηκαν πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου επικαλέστηκε έρευνα από ομάδα εργασίας υπό τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, τον Αντρίι Γέρμακ, και τον Μάικλ ΜακΦόλ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις ρωσικές προσπάθειας παράκαμψης των κυρώσεων στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.
«Τα προϊόντα 250 και άνω Δυτικών επιχειρήσεων βρέθηκαν σε δείγματα από κατεστραμμένα ή κατασχεθέντα ρωσικά όπλα», ανέφερε το γραφείο του Ζελένσκι.
Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου, που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε ότι σχεδόν 2.800 ξένα εξαρτήματα βρέθηκαν σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως σε υπερηχητικούς πυραύλους “Kinzhal” που η Μόσχα χρησιμοποιεί για αεροπορικά χτυπήματα στην Ουκρανία.
«Στην πραγματικότητα, το 95% όλων των εξαρτημάτων που βρέθηκαν σε ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης προέρχονταν από παραγωγούς σε συμμαχικές χώρες, με το 72% μόνο να αντιστοιχεί σε εταιρίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ», ανέφερε η έκθεση.
Η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα τις ανακοινώσεις από το γραφείο του Ζελένσκι.
Διαβάστε επίσης:
Renault: Επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από 4 χρόνια – Τι σχεδιάζει
Μητσοτάκης: Θα δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας
Πούτιν και Ραϊσί θα υπογράψουν σύντομα νέα διακρατική συνθήκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»
- Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- ΗΠΑ: Σύμφωνα με τους New York Times ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία