• Διεθνής πολιτική

    H απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία: Πρώτος ο Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Λεπέν – Παραιτείται ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ

    • NewsRoom
    Ζαν Λυκ Μελανσόν

    Ζαν Λυκ Μελανσόν


    Την απόλυτη ανατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls για τον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν να εμφανίζεται πρώτο, το Emsemble του Εμανουέλ Μακρόν δεύτερο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν τρίτος.

    Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Έθνικό Συναγερμό, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό ήρθε τρίτο.

    Πριν λίγο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του  αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

    Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, δεν αλλάζει κάτι στον αριθμό των εδρών. Ωστόσο, κατά τις εκτιμήσεις, έχουν πλέον σπάσει τους συνασπισμούς και οι έδρες κατανέμονται στα κόμματα ως εξής:

    Εθνική Συσπείρωση: έως 136

    Μαζί: έως 108

    Νέο Λαϊκό Μέτωπο: έως 91

    Επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα

    Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εκλέγει από 178 έως 205 έδρες, το κόμμα του Μακρόν από 157 έως 174 έδρες, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν από 113 έως 148 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι από 67 έως 71 έδρες.

    Τι δείχνει το Ipsos France για το πώς διαμορφώνονται οι έδρες

    Πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες.

    Στη δεύτερη θέση έρχεται η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν η οποία θα έχει από 150 ως 170 έδρες ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που εκτιμάται ότι θα έχει από 132 ως 152 έδρες.

    Τέλος στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων το οποίο θα λάβει από 57 ως 67 έδρες.

    Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο εντός του Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής.

    Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα και από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.

    Λαμβάνοντας το λόγο λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε και ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

    Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    Είπε επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του». Απέφυγε τέλος να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

    Μελανσόν: Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση

    «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μελανσόν μετά το πρώτο exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία.

    «Ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση

    Είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν την δημοκρατία».

    H σημερινή ψηφοφορία θα καθορίσει ποιος θα είναι πρωθυπουργός αλλά όχι πρόεδρος, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει ήδη προεξοφλήσει οτι θα παραμείνει στον ρόλο του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027.

    «Σύνεση» συνιστά ο Μακρόν

    Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις μετά την διαμόρφωση της πλήρους εικόνας των εκλογικών αποτελεσμάτων

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

    Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

    Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ολιβιέ Φορ: Αυτή η ψηφοφορία δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο μια τεράστια ευθύνη

    Ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, μετά την ανακοίνωση των δημοσκοπήσεων μίλησε στους υποστηρικτές του, φανερά ικανοποιημένος από την έκβαση των αποτελεσμάτων.

    “Αυτή η ψηφοφορία δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο μια τεράστια ευθύνη”, είπε μεταξύ άλλων.

    Ζουρντάν Μπαρντελά: «Θα είμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού»

    «Όλα ξεκινούν σήμερα», τόνισε ο Ζουρντάν Μπαρντελά, μετά τα αποτελέσματα που δείχνουν τρίτη την Εθνική Συσπείρωση στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

    «Θα είμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού», είπε, μιλώντας στους συγκεντρωμένος, κι ενώ επικρατεί εμφανής απογοήτευση.

    «Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροαριστεράς», είπε μεταξύ άλλων ο Ζορντάν Μπαρντελά, στους υποστηρικτές του.

    Ρεκόρ 43 ετών η συμμετοχή 

    Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

    Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

    Νωρίτερα το exit poll της βελγικής La Libre, έδειχνε νίκη της Λεπέν αλλά χωρίς αυτοδυναμία με 200 έδρες. Ο συνασπισμός της Αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ερχόταν δεύτερος συγκεντρώνοντας 170 έδρες, ενώ ακολουθούσε η συμμαχία του Μακρόν «Αναγέννηση», η οποία φαίνεται να συγκέντρωνε 140 έδρες.

    Διαβάστε επίσης

    Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ