ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέος φορέας δημιουργείται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Συντηρητικός πρώην Yπουργός Πολιτισμού Lord Vaizey θα είναι αυτός που θα αναλάβει να προεδρεύσει ενός νέου φορέα με στόχο την επιστροφή των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Αναμένεται δε να χρησιμοποιήσει την 40ή επέτειο του νόμου περί εθνικής κληρονομιάς του 1983 για να υποβάλει πρόταση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων για συζήτηση όσον αφορά αυτή την «υπό αμφισβήτηση κληρονομιά».
Εφικτή η συμφωνία
Σε δηλώσεις του στο BBC ενόψει της συζήτησης της Πέμπτης, ο Λόρδος Vaizey είπε ότι είναι βέβαιος ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα η βρετανίδα Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια συμφωνία για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην ΥΠΟΙΚ των Τόρις, είπε ότι υπάρχει μια «συμφωνία που πρέπει να γίνει για να μοιραστούν» τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με την Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, η Λιζ Τρας είπε στο GB News στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος: «Δεν το υποστηρίζω αυτό».
Ο Λόρδος Έλγιν
Τα γλυπτά – 17 φιγούρες και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον ναό του Παρθενώνα των 2.500 ετών στην Ακρόπολη – αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα όταν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έτσι αποτέλεσαν το αντικείμενο μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με το πού πρέπει να βρίσκονται, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα να δανείσει μερικούς άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Sunday Times, είπε ότι θα θίξει το θέμα στην Truss κατά την επίσκεψή του φέτος στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Σε μια εποχή που η Truss προσπαθεί να οικοδομήσει την αξιοπιστία της και από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο το απασχολεί η συνολική του εικόνα μετά την κηδεία της Βασίλισσας, θα είναι μια εκπληκτική χειρονομία και αυτό ακριβώς είναι που θα της πω».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το 2021, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον Έλληνα ομόλογο του κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι το θέμα αφορά «τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου».
Τo Parthenon Project
Στο νέο φορέα με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Συντηρητικών Ed Vaizey αναφέρεται και ρεπορτάζ του BBC σημειώνοντας ότι «στοχεύει στην επιστροφή τους». Ο Ed Vaizey, υπουργός Πολιτισμού από το 2010-2016, δηλώνει βέβαιος ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή» σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνει το BBC ο Vaizey, νέος πρόεδρος του Parthenon Project, δήλωσε ότι «η υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από το κοινό, και ιδίως από τους ψηφοφόρους που κλίνουν προς τους Συντηρητικούς, είναι σαφής».
Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν «προς το συμφέρον του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αρχίσουν ουσιαστική δέσμευση για το θέμα αυτό».
Το άρθρο στους Times
Άρθρο του Ed Vaizey για την ανάγκη αναθεώρησης του Νόμου περί Εθνικής Κληρονομιάς με αναφορά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα δημοσιεύουν οι Times. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο Vaizey:«Το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούσε τα μισά από τα γλυπτά για περισσότερα από 200 χρόνια, αλλά του ζητήθηκε να τα επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να επανενωθούν ως ένα ενιαίο έργο τέχνης, όπως προοριζόταν να τα δει κανείς στο Μουσείο της Ακρόπολης.
»Η Ελλάδα έχει απορρίψει προηγούμενες προσφορές δανεισμού, αλλά η ιδέα μιας αμοιβαίας ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει μια εναλλασσόμενη έκθεση στη γκαλερί Duveen με αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο Λονδίνο ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο και είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας. Όπως και με την Πράξη του 1983, έως ότου τροποποιηθεί ο νόμος για τα Βρετανικά Μουσεία ώστε να δοθεί στους διαχειριστές η αυτονομία να συζητούν και να εξετάζουν οι ίδιοι τέτοιες λύσεις, θα παραμείνουμε σε αδιέξοδο μεταξύ μουσείων, κυβερνήσεων και διεκδικητών.
»Αυτό το αδιέξοδο μπορεί να είναι χρήσιμο αν η μόνη σας ανησυχία είναι η διατήρηση με κάθε κόστος, αλλά μια τέτοια δυαδική άποψη φαίνεται ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμη».
Διαβάστε επίσης
Ζελένσκι: «Πολεμάμε για τα συμφέροντα της Γερμανίας»
Έκκληση Κυβερνήτη Χερσώνας: «Εκκενώστε την Χερσώνα»
Όλαφ Σολτς: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά «για όσο χρειαστεί»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα