ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι μάχες στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι μάχες «μαίνονται σε όλη τη χώρα, στον ουρανό, στην ξηρά και τη θάλασσα. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Φτάνει πια. Οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στους στρατώνες τους», επέμεινε.
Ο γενικός γραμματέας έκανε έκκληση επίσης στους εμπλεκόμενους ηγέτες να επιλέξουν την ειρήνη. «Τώρα μιλούν τα όπλα (…) αλλά δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να δεσμευτούμε σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και να διευθετήσουμε ειρηνικά όλα τα ζητήματα», πρόσθεσε.
Από το βήμα, η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπαρατέθηκαν για άλλη μια φορά με δριμύτητα, ενώ η Δανία κατήγγειλε μια «παράλογη» ρωσική επιχείρηση.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Σεργκέι Κισλίτσια, προειδοποίησε, με έντονη συναισθηματική φόρτιση, να μην καταστραφεί η χώρα του. «Αν δεν επιβιώσει η Ουκρανία, δεν θα επιβιώσει ο ΟΗΕ. Μην έχετε αυταπάτες. Τώρα, μπορούμε να σώσουμε την Ουκρανία, να σώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, να σώσουμε τη δημοκρατία και να υπερασπιστούμε τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε», τόνισε.
Από την πλευρά του, ισχυριζόμενος για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία δρα ευρισκόμενη σε «νόμιμη άμυνα», ο Ρώσος διπλωμάτης Βασίλι Νεμπένζια, αναφέρθηκε επί μακρόν στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Μίλησε για τα «δεινά» του πληθυσμού εκεί, τις «προκλήσεις» και τα «παραμύθια» των Ουκρανών και τα «αντιρωσικά στερεότυπα» της Δύσης.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια ροή προσφύγων», προερχόμενων από την ανατολική Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρεσβευτής. Ο ΟΗΕ μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί σε κάποια μεταναστευτική κρίση στην περιοχή αυτήν.
Από την αρχή του πολέμου, η Δύση και ο ΟΗΕ κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβιάζει το άρθρο 2 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει ότι τα μέλη θα απέχουν από κάθε απειλή και δεν θα προσφεύγουν στη βία για να επιλύσουν μια κρίση.
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει εδώ και 40 χρόνια, ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή, «προσευχή και διαλογισμό», με πρωτοβουλία του προέδρου της, του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Μαλδίβων, Αμπντάλα Σαχίντ.
Η συνεδρίαση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και αύριο, δεδομένου ότι περισσότεροι από 100 διπλωμάτες έχουν ζητήσει να μιλήσουν. Στο τέλος της θα τεθεί προς ψήφιση μια απόφαση που τιτλοφορείται «Η ένοπλη, απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και, με βάση το αρχικό προσχέδιό της, «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση είναι παρόμοια με το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία (στο οποίο άσκησε βέτο η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και ζητά την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και τον τερματισμό των μαχών. Οι συντάκτες της ελπίζουν ότι θα ψηφιστεί από περισσότερες από 100 χώρες. Στη Γενική Συνέλευση κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα βέτο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Τι ζήτησε ο Πούτιν για να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία
Αίτημα Μακρόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία
Βρετανία: Μπλόκο στα ρωσικά πλοία από τα λιμάνια της χώρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μουσικός διαγωνισμός Public & Kiddoboo: Φέρνουν τη μαγεία της μουσικής στο σπίτι με το σετ KidsVoice!
- Πολωνία: Ο Ντούντα χαρακτηρίζει καθοριστική την απόφαση των ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο
- Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη σε Σαμαρά: Διαστρέβλωση που προσπάθησαν να κάνουν ακραία μέσα στη χώρα το να αποκαλείς μειοδότη τον ΥΠΕΞ
- Τουρκία: Άδεια στην τουρκική TPAO για πετρελαϊκές έρευνες στον Κόλπο του Ξηρού