Τι περιμένει τις ευρωαγορές την επόμενη εβδομάδα, μία μέρα μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία; Τι σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μία ακροδεξιά στην εξουσία μίας χώρας πυρηνικά εξοπλισμένης, η οποία αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου;

Η Ευρώπη με κομμένη την ανάσα αναμένει τα αποτελέσματα των αιφνίδιων βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Για τους πιο απαισιόδοξους, το –προδιαγεγραμμένο για πολλούς- αποτέλεσμα των εκλογών θα φέρει ανατροπές σε παγκόσμιες στρατηγικές και θα έχει συνέπειες  στην οικονομία της Γαλλίας και όχι μόνο.

1

Το περίπλοκο γαλλικό σύστημα

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού, του κόμματος της Μαρί Λεπέν, με δεύτερο κόμμα τον συνασπισμό των Σοσιαλιστών και των Αριστερών. Η Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στη τρίτη θέση, με την ανατροπή να φαίνεται δύσκολη.

Παρ’ όλα αυτά το περίπλοκο γαλλικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί. Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις περιορίζονται στον α’ γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Οι Γάλλοι βουλευτές εκλέγονται μέσω μιας περίπλοκης ψηφοφορίας δύο γύρων σε 577 εκλογικές περιφέρειες, όπου η τοπική δυναμική παίζει μεγάλο ρόλο.
Η Γαλλία θα προσέλθει στις κάλπες στις 30 Ιουνίου, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια, εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι περνούν στον δεύτερο γύρο, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος που έλαβε την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο κερδίζει την έδρα ως βουλευτής.

Το περίπλοκο του θέματος είναι ότι η συμμετοχή των πολιτών μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες. Το 2022, όταν η συμμετοχή ήταν κοντά στο 50%, τα κόμματα έπρεπε να συγκεντρώσουν περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων για να φτάσουν το μαγικό ποσοστό του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερη σε αυτές τις εκλογές, με την 7η Ιουλίου να αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα θρίλερ για… τρεις.

Κι αν ο κεντρώος υποψήφιος χάσει από τον α’ γύρο, ο ψηφοφόρος του τι θα κάνει; Θα ψηφίσει τον Εθνικό Συναγερμό ή θα στραφεί προς την Αριστερά; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα αναμένει η Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι αγορές στο επίκεντρο

Ένα… preview για πιθανό επερχόμενο χάος στις ευρωαγορές, είδαμε την εβδομάδα μετά τις ευρωεοκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αιφνίδια ότι πάει σε εκλογές, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων και βουλιάζοντας τον γαλλικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα γαλλικά ομόλογα θα διευρύνουν το spread με το γερμανικό ομόλογο μέχρι να αποσαφηνιστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μετά τη νέα σύνθεση της Βουλής.

Με την εκάστοτε κρίση να αποτελεί κατά καιρούς ευκαιρία για πολλούς traders, οι αγορές και τα ομόλογα στη Γαλλία αναμένεται να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα μέχρι να δοθεί ένα ξεκάθαρο στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της Γαλλίας.

Σε οποιοδήποτε πάντως σενάριο από αυτά που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας είναι απίθανο να επιστρέψει στον στόχο του 3% του ελλείμματος μέχρι το 2027.

Μια επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού υπολογίζεται ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις κρατικές δαπάνες, με τα νέα να μην είναι καλά για τη Γαλλία, που βλέπει το χρέος της ήδη να μη βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία.

Ευρωσκεπτικισμός

Στο οικονομικό πρόγραμμα του Εθνικού Συναγερμού περιλαμβάνεται και κάτι ακόμα: Η Γαλλία να μειώσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 2 δισ. ευρώ.

Δύσκολο να γίνει, αλλά σίγουρα θα λειτουργήσει ως ένα σημείο τριβής μεταξύ της Γαλλίας και της ΕΕ. «Η ακροδεξιά έχει μια αξιοπρεπή πιθανότητα να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση σε ένα πυρηνικά εξοπλισμένο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ασφάλεια από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό. Η ίδια ακροδεξιά είναι επίσης επιφυλακτική απέναντι στη δέσμευση της Γαλλίας τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, ενώ χωρίς μια δεσμευμένη Γαλλία, και οι δύο αποδυναμώνονται σημαντικά», σχολιάζει το Politico.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα», δήλωσε στον Guardian ένας διπλωμάτης της ΕΕ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, προειδοποιώντας ότι ένα κοινοβούλιο σε αδιέξοδο θα μπορούσε να επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων σε ένα μπλοκ που ήδη αγωνίζεται να βρει κοινό τόπο σε πολιτικές που ποικίλλουν από την προστασία της φύσης έως τις μελλοντικές δαπάνες της ΕΕ.

Ο Μακρόν άλλωστε είχε συνδέσει τη θητεία του με μία ισχυρή παρουσία στα όργανα της ΕΕ, ενώ αντίθετα τα δύο πρώτα κόμματα στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακριβώς προς την αντίθεση πορεία.

Διαβάστε επίσης: 

Οι Χούθι υποστηρίζουν πως στοχοθέτησαν πλοίο στο λιμάνι της Χάιφας με drones

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Καταδικάζει την επίθεση τρομοκρατών στο Νταγκεστάν της Ρωσίας

Κόντρα Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας: Ο Ρούντεφ κατηγορεί τα Σκόπια για αντιβουλγαρική προπαγάνδα