Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γιατί η Χάρις επέλεξε το πανεπιστήμιο Χάουαρντ για να περάσει το βράδυ των εκλογών

Η Κάμαλα Χάρις σε ομιλία της για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών

Κάμαλα Χάρις

Στο πανεπιστήμιο του Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον θα περάσει το βράδυ των εκλογών η Κάμαλα Χάρις. Στο εκπαιδευτικό ίδρυμα φοιτά η ελίτ των Αφροαμερικανών, περιλαμβανομένης της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία.

«Το μαύρο Χάρβαρντ»

Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ, με την ονομασία «Μαύρο Χάρβαρντ», αποτελεί πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της Αμερικανής υποψήφιας. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1867 από το αμερικανικό Κογκρέσο λίγο μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την κατάργηση της δουλείας σε όλη τη χώρα. Πήρε το όνομά του από τον Όλιβερ Χάουαρντ, έναν στρατηγό των Βόρειων που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των πρώην σκλάβων.

Μετά την ίδρυσή του έγινε το πιο φημισμένο από τα περίπου 100 πανεπιστήμια στα οποία ιστορικά φοιτούν μαύροι και η πλειοψηφία των φοιτητών εξακολουθεί να είναι Αφροαμερικανοί ή μέλη μειονοτήτων.

Στο πανεπιστήμιο αυτό έχουν φοιτήσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας μαύρη συγγραφέας Τόνι Μόρισον.

Εκεί σπούδασε και ο Θέργκουντ Μάρσαλ, σημαντικός δικηγόρος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1950 και ο πρώτος Αφροαμερικανός δικαστής που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η Χάρις εμπνεύστηκε από εκείνον για να σπουδάσει στο Χάουαρντ και να ασχοληθεί με τη δικηγορία.

«Εκεί ξεκίνησαν όλα»

Η Κάμαλα Χάρις έφτασε εκεί πριν από 42 χρόνια ως πρωτοετής φοιτήτρια και όπως εκείνη αργότερα περιέγραψε στα απομνημονεύματα της τράβηξε αμέσως την προσοχή η πανεπιστημιούπολη, γνωστή ως yard. Ήταν το αγαπημένο μέρος για να συχνάζει.

«Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής μου», είχε δηλώσει το 2019 στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020 μιλώντας από τον χώρο του πανεπιστημίου.

Ως φοιτήτρια ήταν μέλος της ομάδας συζητήσεων (debate team) του πανεπιστημίου και πήρε μέρος σε διαδηλώσεις κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Εξάλλου είχε ενταχθεί σε μια αδελφότητα, την Άλφα Κάπα Άλφα όπως το συνηθίζουν οι φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Η αδελφότητα ιδρύθηκε το 1908 και σε αυτή συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες μαύρες γυναίκες, ένα σημαντικό δίκτυο στο οποίο βασίστηκε η Χάρις στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας. Η ίδια πήγαινε στο πανεπιστήμιο με χαρτοφύλακα αντί για σακίδιο.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:
Κώστας Σιφναίος (Gastrade): Ρωσικό αέριο από την Τουρκία κάνει ντάμπινγκ για να μπλοκάρει το LNG

Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου

Αμερικανικές εκλογές 2024: Tα σχέδια των Τραμπ και Χάρις για ενέργεια, ΑΙ και τράπεζες