ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μακρόν – Σολτς για επάνοδο Τραμπ: Πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης
Φρενάρει τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2024 η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, επιχειρώντας να βρει διέξοδο από τη βαθιά κρίση που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να παγώσει τις δεσμεύσεις που αφορούν κρατικές δαπάνες.
Οι σχετικές συνομιλίες εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ωστόσο η διαφαινόμενη αναβολή τους, σύμφωνα με το Reuters, θα υπογραμμίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Καρλσρούης μπλόκαρε τη δυνατότητα μεταφοράς 60 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητα κεφάλαια για την πανδημία σε πράσινες επενδύσεις.
Σε απόφαση-βόμβα την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο έκρινε ότι ο εν λόγω ελιγμός στον προϋπολογισμό είναι ασυμβίβαστος με τους περιορισμούς στο χρέος που κατοχυρώνονται στο γερμανικό σύνταγμα.
Τα τρία κόμματα στον συνασπισμό των δύσκολων ισορροπιών, όπου συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελαρίου Σολτς, οι Πράσινοι του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου Χάμπεκ και οι φιλοεπιχειρηματικοί Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του υπουργού Οικονομικών Λίντνερ, προσπαθούν να βρουν λύση ώστε να τηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υποσχέσεις για δαπάνες -αλλά σε πλαίσιο συμμόρφωσης με τον νόμο.
Καθώς οι μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ πολιτικών απ’ όλα τα κόμματα συνεχίζονται, στις επιλογές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η σύνταξη συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023 καθώς και η αναστολή του αυτοεπιβληθέντος φρένου χρέους της Γερμανίας, πριν την επαναφορά του για το επόμενο έτος.
Εmail του επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της συντηρητικής αντιπολίτευσης, που είδε το Reuters, ρωτούσε άλλα μέλη της επιτροπής εάν είχαν αντίρρηση να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες συνομιλίες της Πέμπτης.
Μια τέτοια κίνηση συνεπάγεται πιθανώς ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους δεν θα πάει στην Κάτω Βουλή την επόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας αντίστοιχα την αβεβαιότητα σχετικά με τις δαπάνες σε όλους τους τομείς της γερμανικής οικονομίας.
Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει πάγωμα στις περισσότερες νέες δεσμεύσεις δαπανών.
Επίσης έχει μπλοκάρει τις δαπάνες από το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας, ύψους 200 δισ. ευρώ, για φέτος, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Reuters, ενώ κυβερνητική πηγή είπε στο διεθνές πρακτορείο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το ταμείο μέχρι το τέλος του έτους.
Σχεδόν κάθε δαπάνη που δεν έχει εγκριθεί ακόμη βρίσκεται στον αέρα. Μεταξύ των αβεβαιοτήτων είναι και η βοήθεια προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να διπλασιάσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία σε 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
Αντιδρά η γερμανική βιομηχανία
Ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η θέση της Γερμανίας ως επενδυτικού κόμβου, καθώς και οι θέσεις εργασίας, ενώ οι επικεφαλής του βιομηχανικού κλάδου έχουν ζητήσει άμεσες διευκρινίσεις.
«Η γερμανική βιομηχανία εξετάζει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση με τη μέγιστη ανησυχία», δήλωσε ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, πρόεδρος της βιομηχανικής ένωσης BDI.
Η ισχυρή ένωση της αυτοκινητοβιομηχανίας VDA, η οποία εκπροσωπεί κολοσσούς όπως η BMW και η Volkswagen, ζήτησε από την κυβέρνηση να παράσχει σαφή και αξιόπιστη βάση για προγραμματισμό το συντομότερο δυνατό.
Η κυβέρνηση πρέπει να είναι «πιο αφοσιωμένη και αποφασισμένη εκ των προτέρων στην προώθηση ενεργειακών συνεργασιών και εμπορικών συμφωνιών για την ενίσχυση της Γερμανίας ως βιομηχανικής χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος της VDA.
Προς επίρρωση, κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι θα συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός και ο οικονομικός μετασχηματισμός. «Δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση από τις δημοσιονομικές δυσκολίες», είπε.
Μέχρι στιγμής, έχει κολλήσει συμφωνία για επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ προς την αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel, η οποία θα αναπτύξει δύο εργοστάσια στη Γερμανία.
Κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι το φρένο χρέους, το οποίο είχε αρθεί μεταξύ 2020 και 2022 για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα πρέπει να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ισχυρός υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των χαμηλών φόρων, δεν επιθυμεί μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, το οποίο περιορίζει το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο ισοδύναμο του 0,35% του ΑΕΠ.
Διαβάστε επίσης:
NATO: Υπάρχουν εντάσεις σε Κόσοβο-Βοσνία Ερζεγοβίνη, όμως δεν βλέπουμε στρατιωτική απειλή
Πούτιν για Ουκρανία: Πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε την «τραγωδία»
Γ. Ζαββός: Καταλυτικός ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην κάλυψη των κενών της αγοράς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάμελλος σε Στουρνάρα: Παράλογα τα τραπεζικά κέρδη να είναι 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο
- Τα 16 πρόσωπα της ναυτιλίας που σκαρφάλωσαν στη λίστα MONONEWS100
- Απίστευτο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρεμάστηκαν πίσω από αστικό λεωφορείο
- Τραμπ: Απαιτεί συγνώμη από την επίσκοπο που του ζήτησε να «λυπηθεί» τους ΛΟΑΤΚΙ+ και τους μετανάστες