Στην Γερμανία, η οποία υφίσταται μια πολυεπίπεδη πολιτική κρίση λόγω της ανόδου του ακροδεξιού AfD και της μείωσης των ποσοστών των κυβερνητικών εταίρων τόσο σε δημοσκοπικό επίπεδο όσο και στις τοπικές εκλογές, νέο πονοκέφαλο στον Γερμανό Καγκελάριο προκάλεσε η δήλωση του αρχηγού του FDP.

Η παρούσα κυβέρνηση αποτελείται από τρία κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελάριου Σολτς που είναι και το μεγαλύτερο κόμμα, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

1

Και τα τρία κόμματα υφίστανται πολιτικές απώλειες αν και οι τελευταίες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Βραδενβούργου υπήρξαν ανακούφιση για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι τερμάτισαν παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων πρώτοι αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ακροδεξιά. Η εικόνα όμως συνέχισε να είναι αρνητική για τους Φιλελεύθερους που σημείωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά.

Ανοιχτό άφησε ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό, μετά και το νέο καταστροφικό αποτέλεσμα στις χθεσινές εκλογές του Βρανδεμβούργου, όπου το FDP έλαβε μόλις 0,8%.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: τώρα απαιτείται θάρρος από όλους. Δηλαδή είτε το θάρρος να δουλέψουμε σε έναν αμφιλεγόμενο συνασπισμό και εφόσον μπορούν να επιτευχθούν καλά πράγματα για τη χώρα είτε το θάρρος, αν φτάσουμε στα όρια του δυνατού και δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις της χώρας, να πυροδοτήσουμε μια νέα δυναμική», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, στο περιθώριο έκτακτης «συνάντησης διαχείρισης κρίσης» που είχε σήμερα με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του FDP Μπιγιάν Τζιρ-Σαράι είχε δώσει την εντύπωση ότι η απόφαση για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν ήδη ειλημμένη. «Μια κυβέρνηση που δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει με κοινή προσπάθεια τις προκλήσεις στη χώρα, θα πρέπει να αμφισβητήσει τον ίδιο της τον εαυτό», δήλωσε ο κ. Τζιρ-Σαράι και έκανε λόγο για «φθινόπωρο των αποφάσεων». Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε επίσης ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει εντός των προσεχών δύο -τριών εβδομάδων να βρει «κοινό παρονομαστή», δεν έχει πλέον νόημα να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, «με αυτές τις επιδόσεις», δεν θα αντέξει έως το τέλος του έτους.

Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται όμως και η Αριστερά, η οποία μετά την αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ και την ίδρυση νέου κόμματος από την ίδια, βλέπει τα ποσοστά της να συρρικνώνονται σε περιοχές τις οποίες θεωρούσε κάποτε «προπύργιό» της. Στο Βρανδεμβούργο έλαβε χθες μόλις 3% και έμεινε για πρώτη φορά εκτός Βουλής, ενώ μεγάλες απώλειες είχε καταγράψει και στις εκλογές της Σαξονίας και της Θουριγγίας στις αρχές του μήνα.

«Το κόμμα έχει τεμαχιστεί από όλες τις πλευρές του», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης Βρανδεμβούργου, Σεμπάστιαν Βάλτερ, καθώς, όπως φάνηκε από τις αναλύσεις του αποτελέσματος, από την Αριστερά, μετακινήθηκαν ψηφοφόροι κυρίως προς τη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) και δευτερευόντως προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο κ. Βάλτερ παραδέχθηκε ακόμη ότι το κόμμα του αντιλήφθηκε με καθυστέρηση ποια θέματα έπρεπε να αναδείξει, ενώ εκτίμησε ότι κάποια στιγμή η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» θα διαλυθεί και θα «επαναπατριστούν» οι χαμένοι ψηφοφόροι. Η Αριστερά συνεδριάζει επίσης σήμερα προκειμένου να εκτιμήσει το αποτέλεσμα και να δρομολογήσει αλλαγές ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου έτους.

Διαβάστε επίσης:

Κασκάρι (Fed): Σωστή η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Τι προβλέπεται εντός 2024

Alpha Finance για τράπεζες: Εξαιρετικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών

Διαγωνισμός Καινοτομίας NBG Business Seeds: Στηρίζοντας τις ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο