Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γερμανία: Πρωτιά στη Θουριγγία για το ακροδεξιό AfD (exit poll)

AfD

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία, σύμφωνα με τα exit poll.

Στη Σαξονία, όπου επίσης έγιναν εκλογές, το κόμμα υπολείπεται το CDU.

Ειδικότερα το exit poll της ARD στη Θουριγγία δείχνει ότι η AfD είναι στο 30,5% με το CDU στο 24,5%. Ακολουθεί η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ με 16% στην πρώτη εμφάνισή της σε εκλογική αναμέτρηση.

Πιο χαμηλά είναι το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12% και έπειτα τα τρία κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το SPD με μόλις 7%, οι Πράσινοι με 4% και το FDP που εξαφανίστηκε στο κρατίδιο και καταμετράται με τους «Άλλους».

Ελαφρά διαφορετική η εικόνα στη Σαξονία, με το CDU να προηγείται με 31,5% έναντι 30% του AfD κατά το exit poll. Η Συμμαχία είναι στο 12% και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Πρόκειται -περισσότερο για την περίπτωση της Θουριγγίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και για τη Σαξονία- για μια ιστορικής σημασίας ανατροπή, καθώς για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επικρατεί σε εκλογές σε κρατίδιο ένα κόμμα της Ακροδεξιάς. Στη Θουριγγία μάλιστα ο ηγέτης του κόμματος Μπγιερν Χέκε είναι ένα από τα πλεόν αμφιλεγόμενα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, με εκκρεμή τη δίκη του για χρήση ναζιστικών συμβόλων.

Καθώς οι άλλες παρατάξεις έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το AfD, η προοπτική να βρεθεί στην κυβέρνηση των κρατιδίων είναι πολύ μικρή.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, τα αποτελέσματα στα δύο κρατίδια και στο Βρανδεμβούργο στα τέλη του μήνα που αναμένεται να εμφανίσουν μια ανάλογη εικόνα, είναι ένα «καμπανάκι» για όλες τις παρατάξεις.

Διαβάστε επίσης:

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Ρωσία: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι η Χάρις είναι πιο προβλέψιμη από τον Τραμπ

Μακρόν: Σε αναζήτηση πρωθυπουργού – Στο τραπέζι η πρόταση για Καζνέβ, αντιδρά η Αριστερά