Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γερμανία: Πρώτες απελάσεις Αφγανών μεταναστών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση Αφγανών μεταναστών που έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021.

“Πρόκειται για Αφγανούς πολίτες, όλοι τους καταδικασμένοι από τη δικαιοσύνη και χωρίς δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία, εις βάρος των οποίων έχει εκδοθεί εντολή απέλασης”, διευκρίνισε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σε ανακοίνωση.

Ναυλωμένο αεροσκάφος της Qatar Airways, που μετέφερε 28 Αφγανούς που διέμεναν σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Λειψίας στο κρατίδιο της Σαξονίας με προορισμό την Καμπούλ σήμερα στις 06:56 (τοπική ώρα, 07:56 ώρα Ελλάδας).

Την επιχείρηση οργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η κυβέρνηση ευχαρίστησε “περιφερειακούς εταίρους κλειδί” για τη στήριξή τους και πρόσθεσε ότι εργάζεται ώστε να προχωρήσει και σε άλλες απελάσεις.

Το Βερολίνο είχε σταματήσει τις απελάσεις μεταναστών προς το Αφγανιστάν λόγω ανησυχιών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού στο Μάνχαϊμ, στα τέλη Μαΐου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι απελάσεις προς το Αφγανιστάν και τη Συρία των πιο επικίνδυνων εγκληματιών και όσων είναι ύποπτοι για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Η συζήτηση για την απέλαση μεταναστών επανήλθε στο προσκήνιο στη Γερμανία μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζόλινγκεν. Δράστης της επίθεσης, που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, είναι ένας 26χρονος Σύρος μετανάστης εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί απόφαση απέλασης.

Στο μεταξύ, την Κυριακή διεξάγονται περιφερειακές εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται.

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη: Εγκατέλειψε τη χώρα ο κεντρικός τραπεζίτης

Κάμαλα Χάρις στο CNN: Στόχευσε στην μεσαία τάξη – Τι είπε για Τράμπ, μετανάστες και Μεσανατολικό

Τουρκία: «Η σύνδεση του Kυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα φέρει αποτελέσματα»