Με κεντρικό θέμα τις «επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία», συνεδριάζει σήμερα και αύριο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου, αναζητώντας λύσεις στην ενεργειακή κρίση και κυρίως συναινέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να λάβει μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης των πολιτών, με τα τρία κόμματα να στρέφονται το ένα κατά του άλλου. Βασικό σημείο αντιπαράθεσης είναι αυτή τη στιγμή το «τέλος φυσικού αερίου» ύψους 2,419 σεντ/kWh, το οποίο επρόκειτο να εισαχθεί την 1η Οκτωβρίου με στόχο τη διάσωση των παρόχων ενέργειας.

Η ανακούφιση των πολιτών στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης

Όπως διαπιστώθηκε, από το έκτακτο τέλος θα επωφελούνταν και εταιρίες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και το υπουργείο Οικονομίας υπό τον «πράσινο» Ρόμπερτ Χάμπεκ καλείται τώρα να αναθεωρήσει – αν όχι να καταργήσει – το μέτρο.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) έχουν θέσει προθεσμία δύο ημερών στον κ. Χάμπεκ, ενώ ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας για τεχνικά λάθη.

«Στην πολιτική τελικά δεν μετρούν μόνο τα ωραία λόγια», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ στην εφημερίδα Die Zeit. Την ίδια ώρα ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς έκανε λόγο για «κακή επίδοση, άχαρα νούμερα στις δημοσκοπήσεις και κενά μνήμης στο σκάνδαλο Cum-Ex» του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες της συνύπαρξης των τριών κομμάτων, ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Ενόψει της διάθεσης του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα κόμματα διεκδικούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για το ακροατήριό τους. Έτσι, το FDP θέλει αντιστάθμιση του πληθωρισμού στη φορολογία, κάτι που θα ωφελούσε περισσότερο εκείνους που πληρώνουν υψηλότερους φόρους, το SPD τάσσεται υπέρ της απευθείας καταβολής οικονομικής βοήθειας για τα χαμηλά εισοδήματα, τις οικογένειες, τους φοιτητές και τους συνταξιούχους, ενώ οι Πράσινοι, με παρόμοιες θέσεις, εισηγούνται μέτρα όπως ένα ενιαίο εισιτήριο για τα μαζικά μέσα μεταφοράς στα 49 ευρώ/μήνα.

SPD και Πράσινοι ζητούν φορολόγηση υπερκερδών ή αλλαγή στη φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων, κάτι που απορρίπτει το FDP. Το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν τα τρία κόμματα είναι ο χαρακτήρας επείγοντος που θα πρέπει να έχουν τα νέα μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Uniper: Ζητά περισσότερα χρήματα από την κυβέρνηση για την οικονομική διάσωσή της