ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπερασπίστηκε την επικείμενη τοποθέτηση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Γερμανία, τονίζοντας ότι «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά την μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη».
Το Κρεμλίνο «υπολογίζει ψυχρά τους φόβους των Ευρωπαίων», τονίζει η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του Ομίλου Funke και προειδοποιεί ότι ο ρώσος πρόεδρος «θέλει να τρομάξει την Ευρώπη και να διχάσει τις κοινωνίες της» και είχε ήδη παραβιάσει εδώ και χρόνια τις συνθήκες αφοπλισμού και την κοινή αρχιτεκτονική ειρήνης. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεύρυνε συνεχώς το οπλοστάσιο με το οποίο απειλεί την ελευθερία στην Ευρώπη, παραβιάζοντας τις συνθήκες αφοπλισμού». Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους εταίρους μας στην Βαλτική, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης αποτρεπτικής δύναμης και των όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς». Οτιδήποτε άλλο, τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ, «θα ήταν αφελές μπροστά σε ένα ψυχρό Κρεμλίνο».
Στο ίδιο πνεύμα έχει εκφραστεί και ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τόνισε πριν από λίγες ημέρες ότι πρέπει να καλυφθεί το «χάσμα δυνατοτήτων», καθώς η Ρωσία, όπως είπε, έχει πιθανότατα εδώ και καιρό εγκαταστήσει ανάλογα συστήματα στο Καλίνινγκραντ, «σε απόλυτη εμβέλεια από την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Απαιτούνται συστήματα «τα οποία θα καθιστούν σαφές σε πιθανή ρωσική επίθεση ότι είμαστε ικανοί και έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», σημείωσε ο κ. Πιστόριους, για τους πυραύλους Tomahawk που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην Γερμανία το 2026.
Ο επικεφαλής ωστόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ εξέφρασε επίσης στον όμιλο Funke την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Ρωσία. «Πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τους κινδύνους αυτής της ανάπτυξης. Οι πύραυλοι έχουν πολύ σύντομο χρόνο προειδοποίησης και ανοίγουν νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Ο κίνδυνος ακούσιας στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι σημαντικός. Ακόμη και χωρίς τα νέα συστήματα, το ΝΑΤΟ έχει μια ολοκληρωμένη, βαθμιαία ικανότητα αποτροπής. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Γερμανία πρέπει να τοποθετεί από μόνη της τέτοια συστήματα», δήλωσε ο κ. Μούτσενιχ και πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν υπήρχε διαφορετική αντίληψη σχετικά με τον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των συμμάχων.
Διαβάστε επίσης
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν με προειδοποίησε κανείς πριν ανέβω στη σκηνή»
Κομισιόν: Η Επιτροπή «Φον ντερ Λάιεν ΙΙ» και η πίτα των Επιτρόπων
Σολτς για την επέτειο δολοφονίας του Χίτλερ: «Υπάρχει η άλλη, η καλύτερη Γερμανία»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί 1 εκατ. για την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ
- Ανατροπή: Γιατί οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
- Ο Τραμπ δεν ντρέπεται, διπλή όμως, η ντροπή του Νταβός
- Τιμολόγια ρεύματος: Τα ανταγωνιστικά μπλε κανιβαλίζουν την αγορά- Χαμηλά ο πήχης για τα Διζωνικά