Η γερμανική νέα κυβέρνηση συνασπισμού με καγκελάριο τον Φρίντριχ Μερτς, υπόσχεται γερές μεταρριθυμίσεις από τα εργασιακά, την καταπολέμηση της γραφειοκρατία και την φορολογιά, θυμίζοντας έντονα τις ελληνικές  μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας. 

Συγκεκριμένα ο μεγάλος συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υιοθετούν ένα βαρύ αποφασιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένουν με πρόσιμο την κοινωνική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ραγδαία άνοδο του ακροδεξιού AfD

1

Στα εργασιακά, ο μεγάλος συνασπισμός προτείνει ευέλικτη εβδομαδιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας — ένα μοντέλο όμοιο με τη μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 2021, όταν δόθηκε στους εργαζόμενους το δικαίωμα να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με ισοδύναμες ώρες μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα, η Γερμανία προσανατολίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των εργατοωρών χωρίς γραφειοκρατία, θυμίζοντας την ελληνική ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Το Βερολίνο προβλέπει μη φορολόγηση των υπερωριών, ακολουθώντας τη νομοθεσία που θέσπισε πρόσφατα η Ελλάδα για απαλλαγή από εισφορές στις προσαυξήσεις υπερεργασίας και νυχτερινής εργασίας. Επίσης, στοχεύει στη στήριξη των εργαζόμενων συνταξιούχων με αφορολόγητο 2.000 ευρώ στις αποδοχές τους — ανάλογο μέτρο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 2023, καταργώντας την περικοπή 30% στη σύνταξη για όσους παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας.σ

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά μία μονάδα ετησίως από το 2028 θυμίζει την ταχύτερη εφαρμογή που έγινε στην Ελλάδα, μειώνοντας τον συντελεστή από το 28% στο 22% μέσα σε τρία χρόνια.

Στην κοινωνική πολιτική, η γερμανική συμφωνία προωθεί αυστηρότερους ελέγχους στην καταβολή επιδομάτων, ιδίως του επιδόματος ανεργίας, με ποινές για όσους απορρίπτουν συνεχώς κατάλληλες θέσεις εργασίας. Η προσέγγιση αυτή απηχεί τη μεταρρύθμιση της ΔΥΠΑ το 2022 στην Ελλάδα, όπου θεσμοθετήθηκε η διαγραφή από το μητρώο για επαναλαμβανόμενη άρνηση προσφερόμενων θέσεων.

Επιπλέον, οι γερμανικές δεσμεύσεις για ενίσχυση οικογενειών μέσω «βοηθών καθημερινότητας» παραπέμπουν στα ελληνικά προγράμματα του Προσωπικού Βοηθού και των Νταντάδων της Γειτονιάς, που εφαρμόζονται ήδη σε διάφορους δήμους.

Έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) για τα οικονομικά των νοικοκυριών το 2023, δείχνει ότι το καθαρό εισόδημα του φτωχότερου μισού των νοικοκυριών μειώθηκε περισσότερο από 20% μεταξύ 2021 και 2023. Το μέσο εισόδημα των γερμανικών νοικοκυριών αυξήθηκε μεν ονομαστικά κατά 2,2% σε 324.800 ευρώ, στην εν λόγω χρονική περίοδο. Αν όμως δεν ληφθεί υπόψη η μεταβολή τιμών τότε το εισόδημα μειώθηκε σχεδόν 11%.

Σύμφωνα με την Μπούντεσμπανκ, ο πλούτος στη Γερμανία παραμένει άνισα κατανεμημένος και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδεικτικό ότι το 10% των γερμανικών νοικοκυριών εξακολουθεί να κατέχει πάνω από το 60% του πλούτου. Μόνο η Αυστρία έχει ακόμα πιο άνιση κατανομή στη σύγκριση 20 ευρωπαϊκών χωρών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την εξέλιξη σε συνέντευξή του στο βρετανικό Monocle: «Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, εμείς τις έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας πως είχε «πολύ ανοιχτή συζήτηση» με τον Φρίντριχ Μερτς πριν τις εκλογές στη Γερμανία.

Η στροφή του Βερολίνου στο «ελληνικό μοντέλο» αποδεικνύει πως η Ελλάδα, από πεδίο κρίσης και επιβολής μέτρων, μετατρέπεται πλέον σε πηγή πολιτικής έμπνευσης για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Διαβάστε επίσης 

Νατάσα Στάμου (Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς): Οι δημόσιες προσφορές και οι απλουστεύσεις στα ενημερωτικά δελτία

Χρίστος Δήμας: «Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχασε την αξιοπιστία του» – Ως το τέλος Ιουλίου παραδίδονται τα 65 χλμ στην Πατρών – Πύργου

Εξάρχεια: Νύχτα έντασης μεταξύ αγνώστων και αστυνομίας – Κάηκαν τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα