Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γερμανία: Φρεγάτα έκανε τον διάπλου του Στενού της Ταϊβάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε τον διάπλου του Στενού της Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου.

Η φρεγάτα Baden-Württemberg και το συνοδευτικό πλοίο εφοδιασμού Frankfurt am Main έκαναν τον διάπλου από το επίμαχο Στενό, που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, στην πορεία των πλοίων από τη Νότια Κορέα προς τις Φιλιππίνες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι τα δύο πλοία έπλεαν μέσα από το Στενό από βορρά προς νότο και τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τη γύρω περιοχή και τον εναέριο χώρο.

Ο διάπλους αυτός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και κρίνει πως το Στενό βρίσκεται σε κινεζικά και όχι σε διεθνή ύδατα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ επαναδιατύπωσε την αντίρρηση της Κίνας σε αυτό που αποκαλεί προκλήσεις και απειλές που βλάπτουν την κυριαρχία και την ασφάλειά της υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Η διέλευση της γερμανικής φρεγάτας θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου, ανέφερε η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times.

Ωστόσο, η γερμανική ηγεσία έχει απορρίψει σε μεγάλο βαθμό τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου για το πέρασμα, το πρώτο του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού από το 2002.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ότι το Στενό είναι «διεθνής οδός ναυσιπλοΐας», επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ότι η διαδρομή της φρεγάτας ήταν σε «διεθνή ύδατα».

«Είναι η συντομότερη διαδρομή», τόνισε ο Πιστόριους και «η ασφαλέστερη διαδρομή δεδομένων των καιρικών συνθηκών».

Όταν ρωτήθηκε αν η Κίνα είχε ενημερωθεί για τη διέλευση του πλοίου, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στο Βερολίνο είπε: «Αυτό δεν είναι ούτε προγραμματισμένο, ούτε απαραίτητο».

Πολεμικά πλοία από άλλες χώρες, όπως των ΗΠΑ, έχουν επίσης περάσει από το Στενό στο παρελθόν, προκαλώντας διαμαρτυρίες από την κινεζική ηγεσία.

Διαβάστε επίσης:

Σε αναμονή για την Moody’s τα ελληνικά ομόλογα

ΟΗΕ-Συμβούλιο Ασφαλείας: Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

AXIA: Διάκριση από τον οργανισμό Euromoney ως «Best for Equities in Greece»