Χειρότερα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα η περίοδος των επτά εκλογικών αναμετρήσεων, με τελευταία τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Πικρή γεύση για τον Άρμιν Λάσετ, τον πρόσφατα εκλεγέντα πρόεδρο, ο οποίος φιλοδοξεί να οδηγήσει το κόμμα ως υποψήφιος καγκελάριος στην τελευταία και πιο κρίσιμη αναμέτρηση.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για «σύνδρομο του Μάρτιν Σουλτς», υπενθυμίζονται ότι και αυτός το 2017 υπέστη απανωτές πανωλεθρίες σε τοπικές αναμετρήσεις λίγο μετά την εκλογή του ως προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που τον οδήγησαν αργότερα σε παραίτηση.

Να πώς περιγράφει ο σχολιαστής του Spiegel την κατάσταση: «Έξι μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα) δείχνει να έχει χάσει τόσο πολύ τον προσανατολισμό, που ακόμη και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αρχίζουν να πιστεύουν κάπως στον εαυτό τους. Κι αυτό κάτι σημαίνει. Σημαίνει ότι ο Λάσετ χρειάζεται επειγόντως κάτι για να αλλάξει η δυναμική. Χρειάζεται μια αρχή, κάτι σαν σημείο στήριξης, και το τραγικό είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν».

Σκάνδαλα που κλόνισαν την αξιοπιστία

Πολλοί σχολιαστές αναφέρονται στις πιθανές αιτίες για την εκλογική πανωλεθρία του CDU. Ο σχολιαστής της Tagesschau υποστηρίζει ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα διέρχεται πολλές κρίσεις μαζί, που μπορεί να του κοστίσουν την απώλεια ακόμη και της καγκελαρίας.

«Τα σκάνδαλα με τις μάσκες και τους λομπίστες (με το Αζερμπαϊτζάν) έριξαν το CDU και το αδελφό κόμμα σε μια κρίση αξιοπιστίας, κλόνισαν την εμπιστοσύνη στην πολιτική» επισημαίνει η αρθρογράφος.

«Το κόμμα από το οποίο προέρχεται η Μέρκελ βρίσκεται σε πορεία απώλειας μιας βασικής ικανότητάς του: Να διοικεί καλά και να δίνει την αίσθηση στους ανθρώπους ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στις κρίσεις».

Η εφημερίδα Handelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση υποστηρίζει ότι για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο δεν φταίει, και δεν μπορεί να φταίει, ο Άρμιν Λάσετ, αφού είναι μόλις 100 ημέρες πρόεδρος του CDU.

«Για τα σκάνδαλα με τις μάσκες και το χάος με τον εμβολιασμό φταίνε κομματικοί του φίλοι που διοικούν στην κεντρική κυβέρνηση (…) Αλλά η πολιτική δεν λειτουργεί έτσι, η επιτυχία έχει πολλούς διεκδικητές, η ήττα μοιάζει σαν ορφανό παιδί» περιγράφει τη δύσκολη θέση του Λάσετ ο αρθρογράφος.

«Εάν ο χριστιανοκοινωνιστής βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ έχει σοβαρές φιλοδοξίες για υποψήφιος καγκελάριος, είναι τώρα η ώρα να περάσει στην επίθεση. Ειδάλλως ο χρόνος κυλά υπέρ του Λάσετ».

Άρμιν Λάσετ ή Μάρκους Ζέντερ;

Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, τι επιλογές θα είχε ο Λάσετ; Ο σχολιαστής του Spiegel σε άλλο άρθρο της διαδικτυακής του έκδοσης θεωρεί ότι ίσως να πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση ενός προγράμματος ιδεών για το πώς σκέφτεται να κυβερνήσει η Χριστιανική Ένωση.

«Τώρα θα πρέπει να κινηθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί. Γιατί, πρώτον, το θέμα του προγράμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις, και δεύτερον, ακόμη δεν είναι ούτε καν σαφές, ποιος θα εκπροσωπήσει αυτό το πρόγραμμα ως το νούμερο ένα.

Στην επιλογή του υποψήφιου καγκελάριου βρίσκεται η επόμενη δυνατότητα» σημειώνει ο σχολιαστής.

«Ο Λάσετ θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει άμεσα. Το ότι έξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές το ζήτημα παραμένει ανοιχτό (…) δεν είναι μόνο ντροπιαστικό, αλλά και επικίνδυνο (…) Ο Λάσετ θα μπορούσε να προσφέρει την υποψηφιότητα για την καγκελαρία στον Βαυαρό πρωθυπουργό Ζέντερ (CSU), αλλά η κατάσταση είναι τόσο ασταθής στο κόμμα, που και για τον πρόεδρο της CSU θα ήταν πιθανόν πιο ελκυστικό να παραμείνει στην άνεσή του στο Μόναχο.

Με λίγα λόγια, θα μπορούσαν να έρθουν έτσι τα πράγματα, ώστε ο Ζέντερ να είναι η τελευταία σωτήρια λύση για το CDU, αλλά τελικά να αρνηθεί την υποψηφιότητα» περιγράφει ο αρθρογράφος το κακό σενάριο.

Καταλήγοντας, καλεί τον Λάσετ να επισπεύσει συνάντηση με τον Ζέντερ. «Διότι από χθες, Κυριακή, ένα έγινε σαφές: Ότι έπιασε φωτιά στην Χριστιανική Ένωση».

Τι σημαίνουν όμως τα εκλογικά αποτελέσματα, εάν ερμηνευτούν από την οπτική γωνία του Βερολίνου;

«Το ερώτημα εάν χρειάζονται ακόμη τα δύο χριστιανικά κόμματα για συγκρότηση ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού είναι αυτό που κάνει τους συντηρητικούς να χάνουν τον ύπνο τους» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung.

«Διότι αν όχι μόνο στη Ρηνανία-Παλατινάτο, αλλά και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη συγκροτηθούν συνασπισμοί χωρίς την CDU και την CSU, τότε θα ήταν μια επιλογή και για την κεντρική κυβέρνηση (στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου)».

Ειρήνη Αναστασοπούλου, Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Ήττα του CDU στις εκλογές σε Βάδη – Βυρτεμβέργη και Ρηνανία – Παλατινάτο δείχνουν τα exit polls

CDU: Το lockdown στοιχίζει στο κόμμα της Μέρκελ που βλέπει τα ποσοστά του να ολισθαίνουν

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ νέος Πρόεδρος του CDU